IMATE DODATNIH PITANJA? OVDJE ĆETE NAĆI ODGOVORE NA TEMU IZMJENJIVAČ TOPLOTE ZRAK-ZEMLJA (L-EWT).

Šta je izmenjivač toplote zrak-zemlja (L-EWT)?

Pomoću izmjenjivača toplote zrak-zemlja, tj. kroz pojedinačnu cijev ili sistem cijevi položenih u tlu, jedan dio ili cjelokupan vazduh neophodan za rad ventilacionog sistema se provodi kroz zemlju/tlo.

Zbog postojanja temperaturnih razlika između temperature tla i spoljašnjeg zraka u toku godine, omogućeno je zagrijavanje vazduha koji se provodi kroz cijevi zimi i njegovo hlađenje tokom ljeta.   

Da li je L-EWT pogodan i za osobe sa alergijama?

Da, AWADUKT Thermo je pogodan i za osobe sa alergijama. U tom slučaju neophodno je da se jednostavno iza grubog filtera G4 postavi fini filter F6.

Koje su karakteristike REHAU AWADUKT Thermo L-EWT?

 • Antimikrobski unutrašnji sloj
  Jedinstvena i patentom zaštićena antimikrobska priprema polimera za AWADUKT Thermo sprječava razvoj mikroba na unutrašnjoj površini cijevi. Ispitivanja na Institutu Fresenius (jan. 2003.g., okt. 2009.g. i apr. 2012.g.) potvrđuju znatnu redukciju mikroorganizama.
 • Optimizovana punozidna cijev od PP-a

  Polipropilen u odnosu na PVC ima bolju sposobnost da provodi toplotu. Optimalna provodljivost toplote iz tla putem cijevi u vazduh.

 • Visoka dužna krutost
  Zbog toga sigurno odvođenje kondenzata
 • Otpornost na propusnost radona

  Radon je prirodan, radioaktivan, plemeniti gas, koji se javlja u stijenama i u zemljištu. On se širi kroz zemlju, rastvara se u vodi i oslobađa se na površini zemljišta u atmosferu. Kako cijev, tako „Safty Lock-zaptivka“ su otporne na propusnost radona.

Da li mi je potrebna velika površina okućnice?

Ne, jer kod novogradnje polaganje sistema se vrši priliko izgradnje objekta, na 1 m rastojanja od objekta.

Da li je L-EWT klima sistem?

Da, jeste. Ventilacioni sistem i L-EWT su međusobno povezani i neophodno je njihovo redovno održavanje.

Da li mogu ja da održavam i čistim L-EWT?

Da, prema odredbama VDI 6022 u odgovarajućim vremenskim intervalima nužno je obaviti čišćenje i preventivne inspekcije (kontrola higijene). Lokalni propisi mogu odstupiti tj. drugačije propisati vremenske intervale za inspekciju. Cjelokupno postrojenje treba tako projektovati, da je, u skladu sa propisima, omogućeno kompletno čišćenje L-EWT sistema. 

Da li se L-EWT isplati samo kod novogradnje ili i u slučaju renoviranja?

U načelu je L-EWT primjenjiv u obje situacije. Kod novogradnje njegova ugradnja može da se kombinuje sa drugim građevniskim sistemima. U slučaju renoviranja objekta moraju se primjera radi, naknadno ugraditi ventilacioni kanali. 

Ko će mi dimenzionirati L-EWT?

Za dimenzionisanje kod porodičnih kuća sa jednom ili više stambenih jedinica nudimo AWADUKT Thermo setove.
Odredite Vašu klimatsku zonu, neophodan volumen protoka vazduha i vežite se prilikom Vašeg upita za određeni set.
Za objekte gde je neophodan veći volumen protoka molimo Vas da se obratite našim stručnjacima u prodajnim uredima. U tu svrhu jednostavno nas kontaktirajte putem online-formulara. 

Da li je moguće uklanjanje nastalog kondenzata iz sistema cijevi?

Da bi se obezbedilo najbrže moguće uklanjanje kondenzata već pri polaganju cijevi izmjenjivača toplote neophodan je nagib od ca. 2-3%, i to cijelom dužinom. Odvodnja kondenzata može da se obavlja putem sabirnog šahta kondenzata koji se nalazi izvan objekta ili putem, u kući instaliranog, slivnika za kondenzat.