Imate dodatna pitanja? Ovdje ćete naći odgovore vezano za temu površinskog grijanja.

Koliko je dodatnog prostora neophodno za površinsko grijanje?

Površinski sistemi grijanja i hlađenja su skoro nevidljivi. Oni se, uz uštedu prostora, instaliraju u pod, zid ili strop. Optički nestaju tamo gdje su postavljeni, i to u potpunosti. Zahvaljujući specijalnim sistemima za renoviranje i slučaj sanacije/modernizacije, sa posebno malom visinom ugradnje - obezbjeđena je sloboda uređivanja sopstvenog doma.

Da li je ugradnja površinskog grijanja/hlađenja moguća u svim objektima?

Sistemi površinskog grijanja/hlađenja pogodni su skoro za sve oblasti primjene u kući. Bilo da se radi o novogradnji, renoviranju ili specijalnoj primjeni, kao što je npr. izgradnja potkrovlja: uvijek je dobro odlučiti se za površinsko grijanje. Najveća sloboda uređenja je naravno kod novogradnje jer tu postoji mogućnost da se svaka prostorija individualno projektuje. Podno grijanje u kupatilu, stropno grijanje u spavaćoj sobi i zidno grijanje u dnevnom boravku – slobodi uređenja nisu postavljene nikakve granice. 

Da li je instalacija površinskog grijanja obiman posao?

Instalacija površinskog grijanja/hlađenja je za Vašeg stručnog instalatera brza, sigurna i jednostavna. Sve komponente su koncipirane za grubu svakodnevnicu na gradilištu, tako da se problemi i ne pojavljuju. REHAU nudi kompletan sistem čije su komponente međusobno usaglašene – to je prednost kako pri ugradnji, tako i u eksploataciji!

Koji načini ugradnje postoje?

Za instalaciju REHAU površinskog grijanja/hlađenja u Vašem domu postoje različiti načini ugradnje. Počevši od klasičnog podnog grijanja, preko polaganja u zid, pa sve do stropnog sistema grijanja. Nebitno za koji način ugradnje da se odlučite: uvijek postoje specijalni sistemi za novogradnju i sanaciju, za mokar i suhi postupak polaganja. Tako se REHAU površinsko grijanje prilagođava Vašim potrebama, a ne obrnuto!

Da li je površinsko grijanje pogodno za osobe koje pate od alergija?

Da, naime površinsko grijanje izuzetno prija osobama sa alergijama. Za razliku od radijatorskog sistema grijanja kod površinskog sistema grijanja nema podizanje prašine i grinja jer je raspodjela toplote u prostoru ravnomjerna. Površinsko grijanje umiruje kretanje vazduha i zbog toga dolazi do smanjenja udjela grinja i prašine u zraku. To uveliko redukuje tegobe kod osoba sa alergijom na grinje iz prašine.

Koje se cijevi koriste za REHAU površinsko grijanje?

REHAU za svoje sisteme površinskog grijanja/hlađenja koristi provjerene i dokazane RAUTHERM S cijevi. One su zbog svog higtech-materijala PE-Xa postojane na pritisak, imaju difuzionu barijeru i veoma su robusne. U kombinaciji sa dokazanom tehnikom spajanja pomičnom navlakom nastaje siguran sistem za Vaše površinsko grijanje.

Koje podne obloge mogu da kombinujem sa površinskim grijanjem/hlađenjem?

U načelu pri izboru podne obloge ne postoje ograničenja. Keramičke pločice, tekstilne podne obloge, parketi ili linoleumi su moguće opcije. Međutim, najbolju kombinaciju sa površinskim grijanjem/hlađenjem predstavljaju podne obloge od kamena ili keramike. Da bi bili sigurni da je podna obloga pogodna za korištenje sa podnim grijanjem/hlađenjem ona mora da ima odobrenje proizvođača podne obloge. 

Da li je za površinsko grijanje neophodna visoka temperatura vode u razvodu grijanja?

Ne! Za razliku od radijatorskog sistema grijanja za REHAU površinsko grijanje neophodne su znatno niže temperature vode kako bi se u prostoriji postigla prijatna temperatura. Za sistem radijatorskog grijanja neophodna je temperatura od ca. 70° C, a za površinsko grijanje neophodna je temperatura od samo ca. 35° C. Princip je jasan: za veće grejne površine neophodno je manje vruće vode.  To nije samo ušteda energije, već je dobro i za životnu sredinu, a ipak unapređuje komfor stanovanja! Zbog umjerenih temperatura u razvodu površinsko grijanje/hlađenje se vrlo dobro kombinuje sa uobičajenim izvorima toplotne energije. 

Da li će mi REHAU isporučiti i odgovarajuću dodatnu opremu uz površinsko grijanje?

Da. REHAU kao sistemski isporučilac ima sveoubhvatnu ponudu za površinsko grijanje. Od cijevi, preko raznih podloga tj. sistema polaganja, pa sve do sobnih regulatora temperature, REHAU može da isporuči sve što Vam je neophodno za optimalno korištenje površinskog grijanja/hlađenja. 

Da li u svakoj prostoriji mogu da podesim moju individualno prijatnu temperaturu?

Da, to je sada sasvim jednostavno. Uz REHAU sobni regulator temperature Nea i odgovarajuću tehniku razdjelnika i regulacije možete za svaku prostoriju individualno da podesite željenu temperaturu. Regulator je jednostavan za rukovanje. Uz to ima i atraktivan dizajn koji je 2013.g. nagrađen nagradom „red dot design award“. 

Kome mogu da se obratim ukoliko sam zainteresovan za REHAU površinsko grijanje?

REHAU radi sa mnogobrojnim instalaterima. Jednostavno se obratite u REHAU biro za kontakt sa certificiranim instalaterima koji će Vas rado posavjetovati!