BAU-D1563 - 77478

Bacterievrij en schoon drinkwater na de corona-pauze

19.05.2020

Na weken van stilstand mogen scholen en bedrijven hun deuren weer openen. De gedwongen pauze heeft ook een impact op de drinkwaterhygiëne in weinig of ongebruikte gebouwen. Graag informeren wij je over de belangrijkste maatregelen die je moet treffen om weer schoon drinkwater uit de waterleidingen te laten stromen.

De kwaliteit van het water in de leidingen kan door langdurige stilstand afnemen

Het spoelen van nauwelijks/ongebruikte tappunten moet bij normale omstandigheden wekelijks plaatsvinden. Hierbij moet de gehele leidinginhoud ververst worden. Spoelen is een preventieve maatregel, hiermee wordt voorkomen dat bacteriën gaan groeien en zich gaan hechten aan de leidingwand. Door de corona-pauze zijn veel waterleidingen op dit moment helemaal niet in gebruik. Denk aan de waterleidingen in locaties als scholen, kappers, kantoren, maar ook horeca, sportscholen en hotels. De kwaliteit van het water in de leidingen kan door langdurige stilstand afnemen.  Het is van belang om niet/weinig gebruikte waterleidingen goed door te spoelen alvorens ze weer in gebruik worden genomen.

Geef legionella geen kans

Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat in de installatie is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief beïnvloed worden. Denk bijvoorbeeld aan bacteriegroei als legionella. Besmetting vindt alleen plaats door inademing van zeer kleine waterdruppels, ook wel waternevel genoemd. De meeste mensen die in aanraking komen met legionella worden niet ziek, maar de bacterie kan griepverschijnselen of zelfs een longontsteking veroorzaken. Daarom is het van groot belang om niet gebruikte leidingen goed door te spoelen.

Na één week stilstand al leidingen doorspoelen
Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Via onderstaande checklist kun je controleren wat je moet doen om te zorgen dat er weer schoon en vers drinkwater uit de leidingen komt.

Trinkwasser_Endkunde klein - 110467

Wat moet je doen om te zorgen dat er weer schoon drinkwater uit de leidingen komt?

  • Spoel allereerst de toiletten door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.
  • Alle koud- en warmwater tappunten openzetten en gelijktijdig een paar liter laten doorstromen.
  • Spoel ten slotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkom je verspreiding van waternevel en het risico dat je het inademt.

Geef bacteriën geen kans met het drinkwatersysteem RAUTITAN van REHAU

Met RAUTITAN, het loodvrije drinkwatersysteem waarin bacteriën geen kans maken, kan je altijd zeker zijn van de beste drinkwaterkwaliteit!

Meer info voor particulieren

Meer info voor de installateur

Engineering progress

Enhancing lives