Brojke & cinjenice

Kao premijum robna marka za rešenja na bazi polimera REHAU širom sveta zauzima vodeće mesto na području Građevinarstva, Automotiva i Industrije.Kontinuirani rast generišemo iz sopstvenih snaga – snaga inovacija, kompetentnost u tehnologiji površinske obrade, kao i u razvoju materijala i sistema. Preko 20.000 zaposlenih, na 170 lokacija širom sveta angažuje se za uspešno poslovanje naše nezavisne porodične kompanije.

Zgrada firme 1948: Franačka fabrika kože

Osnivanje

1948
u gornjefranačkom gradu Rehau; zamena uobičajenih, polimernim materijalima; prvi proizvodi: kederi za obućarsku industriju, creva za vodu i delovi za automobilsku industriju.

2000
Osnivač preduzeća Helmut Wagner ustupa rukovodstvo grupacije njegovim sinovima: Jobst Wagner postaje predsednik Supervisory Board-a, Dr. Veit Wagner postaje potpredsednik

Razvoj
Uspešno poslovanje REHAU-a započeto je u Nemačkoj, nakon čega je usledilo pozicioniranje u susedne zapadne zemlje. Tome je sledila uspešna ekspanzija širom Evrope i osnivanje poslovnica u Severnoj Americi, Aziji i Australiji. Danas je REHAU zastupljen u više od 50 zemalja.

Budućnost
Porodična kompanija želi i u budućnosti da ostane nezavisna, i orijentisana je ka srednje- i dugoročnim ciljevima, te joj nije primarno ostvarivanje brzog profita. REHAU grupa usmerena je ka stabilnom rastu i koncentriše svoje aktivnosti na branše i regione, koji obećavaju dugoročan potencijal.

Struktura
REHAU je međunarodno aktivna kompanija, sa različitim težištima u pojedinačnim poslovnim segmentima, a u zavisnosti od regiona. Geografski REHAU grupa je podeljena u osam regiona:

• Central Europe (centralna Evropa sa Nemačkom, Poljskom, Baltikom, Finskom),
  • South (južna Evropa, južna Amerika, delovi severne Afrike),

• Southeast Europe (jugoistočna Evropa sa Grčkom, Češkom i Turskom),

• East (Rusija, Belorusija, Kazakstan, Kirgistan, Uzbekistan i Turmenistan),

• Western Europe (Francuska, Švajcarska, države Beneluksa, delovi severne Afrike),

• North America (severna i centralna Amerika),

• Asia und Australia (Azija i Australija)

• kao i region GS (Velika Britanija, Irska, Skandinavija, Južna Afrika)

Centralna uprava REHAU grupe ima sedište u Muri-ju/Švajcarska.

Područja poslovanja

Građevinarstvo

Kao vodeći isporučilac rešenja na bazi polimera za područje građevinarstva REHAU stvara sistematski revolucionarna rešenja po aspektu ekologije i ekonomije, dizajna i funkcionalnosti, kao i u sigurnosti i komfora u gradnji. Korisnici, arhitekte, projektanti, investitori i trgovci profitiraju od naših kompleksnih sistema. Svojim inovativnim, kompletnim rešenjima REHAU doprinosi redukciji energetskih gubitaka, efikasnoj proizvodnji i korišćenju energije. Specijalista za polimere na području snabdevanja i odvođenja voda garantuje siguran i higijenski transport ove primarne životne namirnice, nudi sisteme za upravljanje atmosferskim vodama, zbrinjavanje i preradu otpadnih voda.

Automotivi
Inteligentnim rešenjima podržavamo naše kupce u njihovom nastojanju da sistematično uanpređuju dizajn, komfor i sigurnost automobila.. Pouzdanost i odgovornost su odlike našeg delovanja. Naš cilj je da razvijamo rešenja za izazove budćnosti i tako sudelujemo u mobilnosti. Redukcijom težine strukturalnih modula uspeli smo da snizimo CO2-emisju. Ispitivanje alternativnih pogonskih mogućnosti, kao na primer pomoću struke ili vodonikom, pratimo kroz inovativne pristupe rešenjima. Multifunkcionalni moduli baterija i područje termo-managementa su takođe polja gde je REHAU kao pouzdan partner u razvoju za automobilsku industriju aktivan.

Industrija
Na području industrije REHAU se za različite primene etablirao kao inovativan pokretač ideja i pouzdan dobavljač serijskih proizvoda i kompletnih sistema. Posebno se bavimo životnim i radnim prostorima budućnosti. Već danas u saradnji sa drugim kompanijama i institucijama radimo na razvoju koncepata za potrebe budućih generacija. Zahvaljujući mogućnostima i slobodi za individualno kreiranje po pitanju izbora dizajna REHAU kupci imaju potpunu slobodu. Od industrije nameštaja preko industrije bele technike pa sve do vazduhoplovstva nudimo opsežne pakete usluga i servisa.

REHAU AKADEMIJA
Našim partnerima pružamo podršku kroz oprobane mere za podsticanje plasmana, i to po pitanju marketinga ili komercijalnog i tehničkog upravljanja firmom. Pomažemo kod tendera i projektovanja objekata, obučavamo u seminarima i obezbeđujemo praktičnu pomoć od individualnih programskih paketa pa sve do kompletno opremljenih sajamskih štandova.

Istraživanje i inovacije
REHAU se bavi istraživačkim radom za specifične branše, koje su usmerene ka potrebama kupaca, razvija nove materijale, recepture i postupke. U saradnji između primenjene tehnike i laboratorija, procesne tehnike i sopstvene izrade alata i mašina REHAU realizuje sistemska rešenja u korist kupaca.

Inovacije (izvodi)

• 1998 Audi A2 serijska proizvodnja plastičnog branika
  • 2000 prvi prozorski profil sertifikovan za pasivne kuće - Clima-Design
  • 2001 rolo-vrata za ormane RAUVOLET-metallic-line
  • 2002 fasadni sistem REHAU-Polytec 50
  • 2003 sistem izmenjivača toplote vazduh – zemlja AWADUKT Thermo
  • 2004 nova tehnologija lepljenja velikih površina na staklenim fasadama
  • 2004 Division-Award za Crash-Management-System Automotive
  • 2005 RAUVOLET acoustic-line, zvučno izolovana rolo-vrata za ormane
  • 2006 AWA Schacht DN 1000, polymerni kanalizacioni šaht sa prečnikom od jednog metra
  • 2007 Ski-Line – inovativan sistem za zaletnu stazu (kombinacija zimske staze, koja se hladi, i letnje staze).
  • 2008 svetska premijera profila GENEO – sistem potpuno armiranog prozorskog profila od hightech-materijala RAU-FIPRO.

Zaposleni:
- Nemačka: oko 8.000
- Austrija: oko 450
- Region Southeast Europe (bez. Austrije): ca. 1.450
- Europa: ca. 12.000
- širom sveta: preko 20.000

Lokacije:
Austrija: 2 prodajne kancelarije, 1 fabrika, 1 uprava
Nemačka: 16 prodajnih kancelarija, 11 fabrika, 2 uprave, 3 logistička centra
Region Southeast Europe: 1 uprava, 24 lokacija uklj. 2 logistička centra i 4 fabrike u 19 zemalja
Evropa: 86 prodajnih kancelarija, 25 fabrika, 11 uprava, 6 logističkih centara
širom sveta: 132 prodajne kancelarije, 42 fabrike, 16 uprava, 9 logističkih centara