GENEO, Prozor, prozorski profill, vanjski izgled, škola, Estonija

GENEO, prozor, prozorski profil, vanjski izgled dan, skola, Estonija

GENEO, prozor, prozorski profil, skola, Estonija

Izvanredan u obliku i boji

GENEO-Prozori oblikuju školsku zgradu u Estoniji

U gradu Valga u Estoniji, direktno na granici sa Letonijom, nastala je izvanredna školska zgrada. Šarena fasada u obliku sača privlači veliku pažnju. Unutar objekta vlada svijetla i prozračena atmosfera, a prostorije za seminare i konferencije se također izdaju eksternim stranama. Velike prozorske površine posebno dominiraju na ulazu i stepeništu zgrade.

Jedinstvena arhitektura - jedinstvena energetska efikasnost
Centar za obuku je prva energetsko efikasna školska zgrada u cijeloj Estoniji. To je bio poseban izazov za sve koji su učestvovali u projektu, pošto prosječna temperatura u Estoniji preko četri mjeseca u godini je ispod nula stepeni. (Izvor: www.wetter.net). Arhitekti Sirkel & Mall iz Talina su od početka imali ambiciozne ciljeve: Energetska potrošnja za grijanje i zračenje po kvadratu i godini nebi smjela da iznosi više od 120 kw/h.

Generalno, bio je veliki izazov za arhitekte i izvođače, da razrade i spoje odgovarajuća rješenja i ista uspješno sprovedu da u Valgi nastane ne samo arhitektonski izvanredan objekat nego i školska zgrada koja će biti na visokom tehničkom nivou.

MjestoValga, Estland, Estonija
Vrsta projektaŠkola
ArhitektaSirkel & Mall
KomponenteGENEO
Godina2012
GENEO prozorski profili