2023-11-13_12-54-33DZ2_4347 - 100005364

Intervju Nikola Ivošević: 25 godina uspeha, inovacija i održivosti

14.12.2023

Kompanija REHAU Srbija svoju izuzetno uspešnu priču u našoj zemlji priča već više od dve i po decenije, a kako to obično biva, ovako lep i okrugao jubilej adekvatno se i kruniše, upotpunjujući tako značajno poglavlje poslovanja. Četvrt veka uspeha i kvaliteta kompanija REHAU Srbija proslavlja u novom izložbenom salonu, prvom takvom kod nas, koji je krajem novembra otvoren u prisustvu prijatelja i partnera ove nemačke kompanije.

O počecima, inovacijama koje su bile ključne za napredak, o prvim pobedama i svim drugim važnim temama koje su se jedna za drugom nizale 25 godina, o planovima za budućnost i filozofiji poslovanja koja u centar svake odluke stavlja zaposlene, razgovarali smo sa Nikolom Ivoševićem, generalnim direktorom kompanije REHAU Srbija i regionalnim direktorom divizije prozorskih rešenja za jugoistočnu Evropu.
 

Kakva je kompanija REHAU Srbija danas, kako biste je predstavili?

REHAU Srbija je jedan od vodećih premijum brendova za rešenja na bazi polimera u građevinskom sektoru, sa prometom od gotovo dve milijarde dinara godišnje. Zahvaljujući REHAU inovacijama koje su oblikovale građevinsku industriju, naša kompanija u Srbiji ima impresivan broj partnera sa kojima gradimo snažne, iskrene i dugoročne odnose. Danas, nakon punih 25 godina uspešnog poslovanja možemo da se pohvalimo da smo značajno uticali na razvoj građevinske industrije u našoj zemlji, učestvovali smo u velikom broju važnih projekata i tako stekli poverenje i kredibilitet koji imamo na tržištu. Ako bih morao u nekoliko reči da opišem kompaniju danas, rekao bih da je: stabilna, inovativna i perspektivna.

Otvaranjem izložbenog salona u Beogradu napravili ste još jedan korak napred u odnosu na konkurenciju i na jednom mestu spojili ekspertizu sve tri divizije.

Izložbeni salon na Novom Beogradu je novo poglavlje poslovanja kompanije i za nas sigurno jedno od najvažnijih postignuća do sada. Otvaranjem salona REHAU Srbija nastavlja sa inovacijama i pružanjem usluga svojim partnerima, kojih u ovom trenutku ima više od 2.000. Ovaj novi, integrisani izložbeni salon i prvi takav u Srbiji, na jednom mestu objedinjuje celokupan REHAU asortiman, koji uključuje prozorska rešenja, građevinske i kućne instalacije i proizvode za industriju nameštaja. Modernistički pristup dizajnu enterijera salona omogućava lako prezentovanje svih REHAU rešenja i brz prikaz atraktivnih karakteristika koje ona nude. Naši partneri i krajnji korisnici imaće mogućnost da pregledaju preko 50 eksponata u našem izložbenom salonu, pogledaju svaki proizvod, upoznaju se detaljno sa njim i dobiju sve komercijalne, tehničke i proizvodne informacije od našeg stručnog tima.

Kako biste opisali put od osnivanja do sadašnjih uspeha i otvaranja salona?

REHAU je u Srbiji započeo poslovanje 1998. godine sa samo dva člana tima, a danas nas ima 30, i ponosno ističemo činjenicu da je dve trećine naših kolega deo kompanije više od čitave decenije. Naši zaposleni su najveća vrednost kompanije i zaslužni su za poverenje i kredibilitet koji imamo na tržištu, kao i za kontinuirani rast tokom svih ovih godina. Tim posvećenih stručnjaka, koje smo pažljivo birali, svojim velikim znanjem i kvalitetom, ispunjava zahteve svakog našeg partnera i korisnika, a rezultati koje ostvarujemo su istovremeno i vrednosti koje REHAU Srbija živi: inovativnost, pouzdanost i poverenje. Zauzvrat, izuzetno vodimo računa o našim zaposlenima, trudimo se da kreiramo podsticajno i prijatno radno okruženje i negujemo dobre međuljudske odnose. Naša filozofija odabira kadrova od samog početka ostala je nepromenjena, tražimo i zapošljavamo stručnjake koji znaju više od nas u svom domenu posla, a da istovremeno veoma vodimo računa o ličnom kvalitetu svakog od njih. Stoga, sa ponosom ističem da REHAU tim u Srbiji ima pre svega bazu izuzetno kvalitetnih ljudi, a onda i najvećih stručnjaka u svojoj oblasti.

Vrlo je zanimljiva činjenica da je danas u Beogradu jedno od ključnih regionalnih centrala, za prozorska rešenja, koje se prvobitno nalazilo u Austriji. Nismo često svedoci takve poslovne prakse – kako se to dogodilo?

Nadovezujem se na priču o zaposlenima, jer upravo zahvaljujući njihovom predanom radu, mudrim odlukama koje smo donosili, ali i postignutim uspesima, centrala za prozorska rešenja premeštena je iz Beča u Beograd, odakle danas vodimo region od jedanaest zemalja. To istovremeno dokazuje da je tržište Srbije za REHAU jedno od ključnih u jugoistočnoj Evropi, a premeštanjem centrale u Beograd, REHAU postaje bliži ovoj regiji, krajnjim korisnicima i svojim partnerima, sa kojima svakodnevno radi na svojoj viziji lepše i održivije budućnosti. Ovo priznanje je ujedno za nas velika obaveza da nastavimo sa zdravom i stabilnom poslovnom praksom, ali da istovremeno budemo i fleksibilni i agilni na promene. Ono što je san svake kompanije, mi sve vreme ostvarujemo. To je da rastemo brže od industrije, a u godinama krize padamo sporije od industrije u kojoj poslujemo.

Kako biste kroz proizvode predstavili svoje poslovanje u Srbiji tokom prethodne dve i po decenije?

Od prvog dana poslovanja donosili smo na tržište Srbije i regiona naprednu poslovnu praksu, a sada isporučujemo profile za proizvodnju više od 150.000 prozora godišnje. Počeli smo od trokomornog sistema, prešli među prvima na petokomorni, a već 2008. godine smo predstavili GENEO sistem prozora od kompozitnih materijala. Ove godine lansirali smo sistem profila ARTEVO, revolucionarni PVC prozorski sistem sa značajno većim učešćem staklenih vlakana, koji je istovremeno vizionarski, jedinstven na tržištu, produktivan i održiv. ARTEVO postavlja standarde u pogledu dizajna, efikasnosti u proizvodnji, ali i omogućava izradu elemenata velikih dimenzija, koji su do sada bili nezamislivi u PVC stolariji. Bez čeličnih ojačanja sada možemo praviti elemente visine do 2,4 m, a sa ojačanjima čak do 2,9 m. U svemu ovome ogleda se slogan naše divizije prozorskih rešenja: „Create Difference. Grow Business.“

Uz inovativne proizvode i rešenja koja inspirišu, divizija „Building Solutions“ je već decenijama pouzdan partner našim klijentima kada su u pitanju kvalitet i usluga. Kao lider na globalnom tržištu kada je u pitanju tehnika unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije, garantujemo da vaša voda teče higijenski, bezbedno i besprekorno. Sistemi za distribuciju i snabdevanje toplotnom i rashladnom energijom u zatvorenom i na otvorenom, kao i komforna regulacija zaokružuju naš portfolio. Za nas u „Building Solutions-u“, moto „Next level building“ znači sagledavanje izazova budućnosti danas, identifikovanje budućih potreba u ranoj fazi i kreiranje održivih rešenja zajedno sa našim klijentima.

Osluškujući i prateći trendove, tokom 2013. godine nastala je RAUVISIO grupa, proširenjem portfolija na pločaste materijale premijum segmenta, koji je osvojio srca arhitekata i dizajnera širom sveta. Naša „Interior Solutions“ divizija možda jeste najmlađi član kompanije, ali je trendseter proizvodnje nameštaja i enterijera od najmodernijih materijala, dizajna i sa bojama vrhunskog kvaliteta. Jedini smo proizvođač na tržištu koji je u mogućnosti da u jednu celinu i harmoničan dizajn poveže različite proizvode kakvi su kant trake, ploče i rolo sistemi. Upravo to opisuje i naš slogan u ovoj diviziji, kojim se rukovodimo svakodnevno – „Enabling exeptional design“.

Koje proizvode ili prakse biste izdvojili kao komparativne prednosti vaše kompanije?

Primenom sopstvenih digitalnih rešenja doprinosimo bržoj digitalizaciji zemlje i lakšem digitalnom poslovanju na zadovoljstvo svih – naših kupaca i partnera, institucija države kojima indirektno pomažemo u sprovođenju procesa digitalizacije i nas kao kompanije. Zato smo i u Srbiji predstavili jedinstvenu digitalnu platformu koja spaja proizvođače prozora i krajnje kupce prozora. Ova platforma analizira poslate upite i upućuje zainteresovane krajnje kupce na REHAU partnere. REHAU Connect već postoji, osim u Srbiji, i u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a planira se lansiranje i na ostala tržišta našeg regiona.

Kao dobru poslovnu praksu smatram zasigurno edukacije i prodajne treninge koje organizujemo za naše partnere. Nastojimo da svoje partnere uvek držimo na izvoru informacija što se tiče trendova i inovacija i tako tradicionalno za njih organizujemo obilaske najvećih evropskih i svetskih izložbenih sajmova, kao što je Frontale, koji se naredne godine održava u martu, u Nirnbergu, u Nemačkoj. Pored toga, samostalno organizujemo virtuelne ture i sajmove, a jedan od poslednjih primera je „World of windows“ koji je ove godine u Nemačkoj dobio prestižnu marketing nagradu za kreativni koncept.

Ono što moram da naglasim jeste da ćemo u narednom periodu povećati fokus na održavanje REHAU akademija, iskorišćenje potencijala i mogućnosti, ne samo za partnere već i za investitore i arhitekte sa kojima sarađujemo, a u cilju osnaživanja njihovog poslovanja i učvršćivanja pozicije koju imaju u očima krajnjih kupaca i potrošača. To je samo deo onoga što REHAU Srbija iz sedišta u Beogradu nudi i tržištima regiona na putu učvršćivanja liderske pozicije.

REHAU kompanija i vaša centrala u Srbiji održivo poslovanje smatra imperativom. Šta sve činite za postizanje kružne ekonomije i kako smanjujete uticaj na planetu?

Prateći i kreirajući megatrendove svakodnevno pomeramo granice naše industrije, kako bismo podstakli održivu budućnost kroz različite projekte od lokalnog i globalnog značaja, kao što su energetska efikasnost, cirkularna ekonomija i smanjenje emisije CO2, sa glavnim ciljem da krajnjim kupcima i građanima olakšamo i poboljšamo život. U Srbiji, kao što to činimo i na drugim tržištima, vodimo se ciljevima o održivosti, koji su za REHAU izuzetno važna tema, a kroz naše inovativne proizvode, poput ARTEVO sistema, REHAU MEPA i RAUVISIO, nastojimo da transformišemo industriju za bolje sutra. U poređenju sa 2018. do kraja 2022. godine smanjili smo proizvodnju CO2 za 68 odsto, recikliramo upola više, a dve trećine materijala koje koristimo za pakovanje dobijamo od recikliranih sirovina. Imamo više od 15.000 kvadratnih metara solarnih panela, smanjili smo potrošnju energije za 45 odsto i za naše ciljeve održivosti i postignute rezultate u oblasti održivog poslovanja dobili smo zlatnu EcoVadis medalju. REHAU kompanija je uključena i u seriju „50 Sustainability & Climate Leaders“ (50 lidera u oblasti održivosti i zaštite klime) – zajedničku inicijativu agencije za medijsku produkciju TBD Media Group i Ujedinjenih nacija. Svesna odgovornosti prema generacijama koje dolaze, kompanija je organizovala kompletno zatvorenu kružnu ekonomiju iz jednog izvora. Na ovaj način REHAU kompanija živi održivost svaki dan već 30 godina, a svojim primerom želi da bude pokretač i svih drugih, na promene koje je neophodno napraviti.

Kakvi su planovi za budućnost kompanije REHAU u Srbiji?

Naši partneri i kupci zainteresovani su sve više za prednosti i uštede koje donose inovacije i zbog toga se odlučuju za naš proizvodni program. Zato nastavljamo da ulažemo u istraživanja i razvoj, nastavićemo da inoviramo i vodimo se dokazanim i pozitivnim poslovnim praksama, koje će nam omogućiti da istovremeno napredujemo i zadovoljimo potrebe svih na tržištu – pojedinačnih kupaca i partnera kao i velikih sistema. Takođe, u narednom periodu, naš fokus biće da kroz lokalne projekte i inicijative poboljšamo život naših sugrađana i zajednicu u kojoj poslujemo, što je suština naše kompanije.

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection