Često postavljana pitanja o kvalitetu pitke vode

Često postavljana pitanja o kvalitetu pitke vode

Na osnovu saznanja višestruko nagrađivane platforme održivosti RESET.org, naći ćete odgovore na većinu važnih pitanja o kvalitetu pitke vode.

Koliko dobro kontrolišemo pitku i flaširanu vodu?

U Nemačkoj se strogo kontrolišu i pitka i flaširana voda. Međutim, smernice nemačkog pravilnika za pitku vodu su strože nego za izvorsku i mineralnu vodu. Pravilnik za pitku vodu definiše, na primer, granične vrednosti i zahteve kvaliteta za 53 mikrobiološka, hemijska i fizička parametra.

Pravilnik za mineralnu i stonu vodu (Dodatak 4 do čl. 6a (1)) pokazuje da se pitka voda više testira na zagađivače od mineralne i izvorske vode. Na primer, pitka voda se ispituje na pesticide, a mineralna i izvorska voda ne. U ispitivanjima proizvoda sa 22 srednje gaziranih i 30 negaziranih mineralnih voda, nijedan od testiranih proizvoda nije postigao veoma dobru vrednost. Voda iz vodova je najmanje isto toliko dobra ili čak i bolja, pokazuje izveštaj nemačkog Saveznog ministarstva za zdravlje i Savezne kancelarije za ekologiju o kvalitetu pitke vode u Nemačkoj iz 2015. godine.

Ali voda iz vodovoda se dobija iz otpadne vode?

To je, naravno, besmislica! 64% naše vode iz vodovoda dolazi iz prirodnih izvora (podzemne vode), 27% od površinske vode (reke i jezera) i 9% od izvorske vode. Pre nego što uđe u naše cevi, ona se prvo tretira različitim postupcima za dobijanje pitke vode. S druge strane, otpadna voda se ispušta u naše vode nakon tretmana i tako se ponovo vraća u ciklus kruženja vode u prirodi, a ne u naše cevi.

Zar mineralna voda nema veći udeo minerala?

I pored toga, povećani udeo minerala u mineralnoj i izvorskoj vodi u poređenju sa vodom iz vodovoda često se reklamira, iako su te količine suviše male da bi bile relevantne za zdravlje. Istraživanje nutritivno-psihološkog značaja pitke vode u Nemačkoj pokazalo je da iako pitka i mineralna voda mogu da doprinesu potrebama za mineralima kod ljudi, potrebni minerali se uglavnom dobijaju iz čvrste hrane.

Kako se kvalitet vode iz vodovoda može dalje optimizovati?

Dobavljači vode su jedino odgovorni za kvalitet pitke vode do naše kuće. Zbog toga se preporučuje instalacija higijenski optimizovanog sistema vodova – kao što je RAUTITAN firme REHAU.

Međutim i pravilno ponašanje kod korišćenja može da napravi razliku u svakodnevnom životu. Sa nekoliko jednostavnih mera, koje preporučuju i mnogi snabdevači pitkom vodom, može se doprineti redovnoj razmeni vode u vodovodnoj instalaciji i na taj način priuštiti higijenski čistu pitku vodu.

Saznajte više o RAUTITAN vodovima za pitku vodu

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection