Imate dodatnih pitanja? Ovde ćete naći odgovore na temu izmenjivač toplote vazduh-zemlja (L-EWT).

Šta je izmenjivač toplote vazduh-zemlja (L-EWT)?

Pomoću izmejnivača toplote vazduh-zemlja, a kroz pojedinačnu cev ili sistem cevi, koje su položene u tlu, sprovodi se deo ili celokupan vazduh neophodan za rad ventilacionog sistema.

Zbog postojanja različitih temperaturnih razlika između temperature tla i spoljašnjeg vazduha u toku godine, omogućeno je zagrevanje vazduh koji se sprovodi kroz cevi zimi i njegovo hlađenje tokom leta.   

Da li je L-EWT pogodan i za osobe sa alergijama?

Da, AWADUKT Thermo je pogodan i za osobe sa alergijama. U tom slučaju neophodno je da se jednostavno iza grubog filter G4 postavi fini filter F6.

Koje su karakteristike REHAU AWADUKT Thermo L-EWT?

 • Antimikrobski unutrašnji sloj
  Jedinstvena i patentom zaštićena antimikrobska priprema polimera za AWADUKT Thermo sprečava razvoj mikroba na unutrašnjoj površini cevi. Ispitivanja na Institutu Fresenius (jan. 2003.g., okt. 2009.g. i apr. 2012.g.) potvrđuju znatnu redukciju mikroorganizama.
 • Optimizovana punozidna cev od PP-a
  Polipropilen u odnosu na PVC ima bolju sposobnost da provodi toplotu. Optimalna provodljivost toplote iz tla putem cevi u vazduh.
 • Visoka dužna krutost
  Zbog toga sigurno odvođenje kondenzata
 • Otpornost na propusnost radona
  Radon je prirodan, radioaktivan, plemeniti gas, koji se javlja u stenama i zemljištu. On se širi kroz zemlju, rastvara se u vodi i oslobađa se na površini zemljišta u atmosferu. Kako cev, tako „Safty Lock-zaptivka“ su otporne na propusnost radona.

Da li mi je potrebna velika površina okućnice?

Ne, jer kod novogradnje polaganje se vrši već pri izgradnji, na 1 m rastojanja oko objekta.

Da li je L-EWT klima sistem?

Da, jeste. Ventilacioni sistem i L-EWT su međusobno povezani i neophodno je njihovo redovno održavanje.

Da li mogu ja da održavam i čistim L-EWT?

Da, prema odredbama VDI 6022 u odgovarajućim vremenskim intervalima nužno je obaviti čišćenje i preventivne inspekcije (kontrola higijene). Lokalni propisi mogu odstupiti tj. drugačije propisati vremenske intervale za inspekciju. Celokupno postrojenje treba tako projektovati, da je, u skladu sa propisima, omogućeno kompletno čišćenje L-EWT postrojenja. 

Da li se L-EWT isplati samo kod novogradnje ili i u slučaju renoviranja?

U načelu je L-EWT primenjiv u obe situacije. Kod novogradnje njegova ugradnja može da se kombinuje sa drugim građevniskim sistemima. U slučaju renoviranja objekta moraju primer radi, da se naknadno ugrade ventilacioni kanali. 

Ko će mi dimenzionirati L-EWT?

Za dimenzioniranje kod porodičnih kuća sa jednom ili više stambenih jedinica nudimo AWADUKT Thermo setove.
Odredite Vašu klimatsku zonu, neophodan volumen protok vazduha i vežite se prilikom Vašeg upita za određeni set.
Za objekte gde je neophodan veći volumen protoka molimo Vas da se obratite našim stručnjacima u prodajnim kancelarijama. U tu svrhu jednostavno nas kontaktirajte putem online-formulara. 

Da li je moguće uklanjanje nastalog kondenzata iz sistema cevi?

Da bi se obezbedilo najbrže moguće uklanjanje kondenzata već pri polaganju cevi izmenjivača toplote neophodan je nagib od ca. 2-3%, i to celom dužinom. Odvodnja kondenzata može da se obavlja putem sabirnog šahta  kondenzata koji se nalazi izvan objekta ili kroz, u kući instalirani, slivnik za kondenzat.