GENEO, prozori, prozorski profili, spoljni izgled, školska zgrada, Estonija

GENEO, prozori, prozorski profili, spoljni izgled po danu, školska zgrada, Estonija

GENEO, prozori, prozorski profili, školska zgrada, Estonija

Neobični oblici i boje

GENEO-prozori karakterišu školsku zgradu u Estoniji

U estonskom gradu Valga, direktno na granici sa Letonijom, nedavno je izgrađena arhitektonski neuobičajena školska zgrada. Šarena fasada saćastog oblika privlači sve poglede. Unutrašnjost zgrade, koja raspolaže i salama za konferencije i seminare, koje se izdaju eksternim, zainteresovanim licima, pleni svojom svetlom atmosferom. Prozorske površine velikih dimenzija dominiraju zgradom, posebno na samom ulazu i stepeništu.

Jedinstvena arhitektura - jedinstvena energetska efikasnost

Centar za profesionalnu edukaciju je prva energetski najefikasnija školska zgrada u celoj Estoniji. Ovo je bio poseban izazov za sve učesnike u projektu jer je u Estoniji prosečna temperatura čak tokom četiri meseca ispod nule (izvor: www.wetter.net). Arhitekte Sirkel & Mall iz Tallinn-a su imali ambiciozne ciljeve od samog početka: planirana potrošnja energije za grejanje i ventilaciju po kvadratnom metru i godini nije smela da bude veća od 120 kw/h.

Sve ukupno gledano ovo je bio veliki izazov kako za projektante, tako i za izvođače jer je trebalo pronaći odgovarajuća građevinska rešenja, međusobno ih povezati i na kraju uspešno realizovati kako bi u Valgi nastao ne samo arhitektonski impresivan objekat, već i impresivan zbog visokih tehničkih standarda.

MestoValga, Estonija, Estonija
Vrsta projektaŠkola
ArhitektaSirkel & Mall
KomponenteGENEO
Godina2012
Nova dimenzija prozora