Intervju Tijana Todorović: Inovacije i održivost ključni faktori rasta

03.03.2024

Nemačka kompanija REHAU jedan je od vodećih premijum brendova za rešenja na bazi polimera u građevinskom, automobilskom i industrijskom sektoru, sa preko 20.000 zaposlenih širom sveta.

U našoj zemlji REHAU je prisutan već 25 godina, a krunu dosadašnjeg uspešnog poslovanja predstavlja otvaranje prvog integrisanog prodajno-izložbenog salona u Beogradu.

REHAU Srbija je danas, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, ujedno i centrala matične kompanije za prozorska rešenja u ovom delu sveta. Kontinuiranim inovacijama kompanija REHAU ostvaruje napredak i u izazovnim vremenima, a o dosadašnjim postignućima i budućim projektima razgovarali smo sa Tijanom Todorović, direktorkom marketinga za jugoistočnu Evropu REHAU divizije za prozorska rešenja.
 

REHAU proslavlja 25 godina rada u Srbiji, ali i 75 godina od osnivanja. Kakva je kompanija REHAU Srbija danas?

Postojati 25 godina na bilo kom tržištu predstavlja uspeh, ali uspešno poslovati i širiti biznis u specifičnim i izazovnim uslovima, u kojima REHAU Srbija posluje već četvrt veka, smatramo još većim dostignućem i podstrekom za napredak. Naše osnovne vrednosti – inovativnost, poverenje i pouzdanost – vodeći su principi u našem odnosu sa zaposlenima, partnerima i kupcima. Sa ponosom ističem da se naši kupci mogu osloniti na dugotrajne proizvode najvišeg kvaliteta i visokih standarda, a zahvaljujući velikom iskustvu, digitalnom znanju i dubokom razumevanju potreba kupaca, život činimo zdravijim, sigurnijim i udobnijim.

2024-02-10_13-37-10DZ2_2821 - 100007197

Tijana Todorović

Svakako, zaposleni su najveća vrednost naše kompanije i, zahvaljujući zdravoj i podsticajnoj organizacionoj kulturi, predanom radu, mudrim odlukama koje smo donosili, ali i postignutim uspesima, centrala za prozorska rešenja premeštena je iz Beča u Beograd, odakle danas vodimo region od jedanaest zemalja. Ovo priznanje je za nas ujedno i velika obaveza da nastavimo sa zdravom i stabilnom poslovnom praksom, ali da istovremeno budemo fleksibilni i agilni na promene.

Inovacije su integralni deo razvoja kompanije REHAU Srbija. Kako su pomogle da unapredite i proširite poslovanje?

Težimo da u našem domenu domove i radna mesta unapredimo i učinimo pametnijim, kako bi ljudi mogli da se fokusiraju na ono što je zaista važno i nađu vremena za bitne stvari u životu. Zahvaljujući inovacijama, premijum proizvodima i sistemima kompanije REHAU, koji su oblikovali građevinsku industriju, naša kompanija u Srbiji ima impresivan broj partnera sa kojima gradi snažne, iskrene i dugoročne veze. Tako danas u Srbiji, između ostalog, isporučujemo profile za proizvodnju više od 150.000 prozora godišnje i ostvarujemo promet od 15 miliona evra. Među prvima smo uveli petokomorni profil, a već 2008. predstavili prozorski sistem od kompozitnih materijala ojačanih staklenim vlaknima – GENEO. Prošle godine lansirali smo sledeću generaciju sistema GENEO – ARTEVO – revolucionarni PVC prozorski sistem, koji je istovremeno vizionarski, jedinstven na tržištu, produktivan i održiv. ARTEVO je, početkom godine, osvojio prestižnu nagradu German Design Award 2024, u kategoriji Izvanredni dizajn proizvoda, jer postavlja standarde u pogledu dizajna i efikasnosti, ali i zbog izrade elemenata velikih dimenzija koji su do sada bili nezamislivi u PVC stolariji.

Ipak, inovacije u vašoj kompaniji idu mnogo dalje od proizvoda, zar ne?

Na iznenađenje, tržište Srbije je gotovo uvek brzo prihvatalo inovacije u građevinarstvu. REHAU je ovde već predstavio nekoliko inovativnih digitalnih rešenja, među kojima su ona koja se mogu implementirati u Smart Home sistem: Smart Guard, preventivna protivprovalna zaštita, zatim Smart Shading i Smart Privacy, digitalno zatamnjivanje stakala, ili ona koja omogućavaju lako praćenje prozora kroz njihov životni vek – WindowID, kao i brzu i pouzdanu kupovinu prozora – REHAU Connect. Ova jedinstvena digitalna platforma je, zapravo, novi poslovni model, prvi put predstavljen na našem tržištu. Ona spaja proizvođače i krajnje kupce prozora, analizira poslate upite i upućuje zainteresovane kupce na naše specijalizovane partnere koji se nalaze u njihovom gradu ili regionu. Osim u Srbiji, REHAU Connect već postoji i u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a planiramo plasiranje platforme i na ostala tržišta našeg regiona.

Prodajni salon koji ste otvorili u Beogradu čini krunu dosadašnjeg poslovanja. Po čemu je on specifičan?

Izložbeni salon u Beogradu je novo poglavlje našeg poslovanja i za nas je to jedno od najvažnijih postignuća do sada. Otvaranjem salona REHAU Srbija nastavlja sa inovacijama za partnere, kojih u ovom trenutku ima preko 2000. Integrisan izložbeni salon, prvi takav u Srbiji, na jednom mestu objedinjuje celokupan asortiman kompanije REHAU, uključujući prozorska rešenja, građevinske i kućne instalacije i proizvode za industriju nameštaja. Naši partneri i kupci imaju mogućnost da pregledaju celokupan proizvodni asortiman, pogledaju svaki proizvod, upoznaju se detaljno sa njim i dobiju sve komercijalne i tehničke informacije, kao i informacije o proizvodnji, od našeg stručnog tima.

"KREIRAMO REŠENJA I PROIZVODE KOJI POKREĆU SVET KA BOLJEM SUTRA I PREUZIMAMO ODGOVORNOST ZA EKOLOŠKA PITANJA"

Interesantno je da veoma vodite računa o edukaciji partnera, kupaca, ali i arhitekata i studenata. Na koje načine to činite i kroz kakve projekte?

Edukacije i treninge koje organizujemo za partnere smatramo bitnim elementom zajedničkog rasta i izuzetno dobrom poslovnom praksom. Nastojimo da ih uvek držimo na izvoru informacija kada je reč o trendovima i inovacijama i tradicionalno za njih organizujemo obilaske najvećih evropskih i svetskih izložbenih sajmova. Ove godine ugostićemo oko 300 partnera iz celog regiona u Nemačkoj, na sajmu Fensterbau Frontale, najvećem svetskom sajmu za prozore i vrata, koji se od 19. do 22. marta održava u Nirnbergu. U fokusu našeg nastupa i kampanje pod nazivom All in One Partner biće inovacije za interakciju sa celokupnom industrijom, a proizvođači prozora moći će da pronađu mnogo korisnih saveta, informacija i inspiraciju.

Samostalno organizujemo virtuelne ture i sajmove, a jedan od poslednjih primera je World of windows, koji je 2023. godine dobio prestižnu marketinšku nagradu za kreativni koncept. Povodom 75 godina od osnivanja kompanije REHAU studentima ćemo pružiti jedinstvenu priliku da učestvuju u rešavanju REHAU studije slučaja, relevantne za Srbiju i region. Zato smo podržali BBICC – Belgrade Business International Case Competition, jedno od top 10 takmičenja tog tipa globalno, koji će početkom marta okupiti 20 univerziteta iz celog svega u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i Case Study Cluba. Kao lideri u kategoriji, imamo veliku želju da podržimo mlade talente i da istovremeno čujemo inovativne predloge i načine razmišljanja generacije Z.

Održivost je jedan od vaših ključnih postulata. Kako se primenjuje u Srbiji i koje ste ciljeve postigli do sada?

Kreiramo rešenja i proizvode koji kroz čitav lanac vrednosti pokreću svet ka boljem sutra i preuzimamo odgovornost za ekološka pitanja. Stoga, smatram da su inovacije i održivost glavni pokretači i preduslovi rasta kompanija koje razmišljaju dugoročno. Pratimo i kreiramo megatrendove i podstičemo održivu budućnost kroz različite projekte od globalnog i lokalnog značaja, među kojima su energetska efikasnost, cirkularna ekonomija i smanjenje ugljen-dioksida.

U Srbiji, kao što to činimo i na drugim tržištima, vodimo se ciljevima održivosti, koji su za REHAU izuzetno važni. U poređenju sa 2018, do kraja 2022. godine smanjili smo proizvodnju ugljen-dioksida za 68 odsto, recikliramo upola više, a dve trećine materijala koje koristimo za pakovanje dobijamo od recikliranih sirovina. Imamo više od 15.000 kvadratnih metara solarnih panela, redukovali smo potrošnju energije za 45 odsto, a za postignute rezultate dobili smo zlatnu medalju EcoVadis i kompanija REHAU je uključena u inicijativu Ujedinjenih nacija 50 Sustainability & Climate Leaders.

Svesna odgovornosti prema generacijama koje dolaze, kompanija je organizovala zatvorenu kružnu ekonomiju iz jednog izvora. Na ovaj način živimo održivost svaki dan već 30 godina, a svojim primerom želimo da budemo pokretači svih drugih na promene koje je neophodno napraviti. Upravo zato, tokom 2024. radićemo na osmišljavanju i pripremi lokalnog ili regionalnog CSR projekta, za koji imamo veliku želju da bude realizovan uskoro. Verujemo da je snaga brenda REHAU u Srbiji i regionu tolika da može da pomogne i pridruži se inicijativama koje su plemenite i korisne našem društvu.

REHAU proslavlja 25 godina rada u Srbiji i 75 godina od osnivanja

Inovacije u kompaniji REHAU Srbija ne ogledaju se samo u proizvodima, nego i u pristupu marketingu. Kako će tokom 2024. poslovanje izgledati iz tog ugla i koja su vaša očekivanja kada su u pitanju trendovi u oblasti marketinga?

Biće to spoj B2B i B2C aktivnosti. Nastavljamo sa digitalnim oglašavanjem, kao jednim od najrelevantnijih kanala komunikacije. U fokusu će biti inovativni sistemi ARTEVO i SLINOVA, ali veliki akcenat stavljamo i na organizaciju događaja i akademija za naše ključne stejkholdere. Ovogodišnji plan aktivnosti značajno će se osloniti i na proslavu 75 godina postojanja globalno i 25 godina poslovanja u Srbiji. Potrudićemo se da osiguramo kontinuirano prisustvo u medijima tokom cele godine i da personalizovanom porukom dođemo do ciljnih grupa.

Globalna studija koju je sproveo „Zeno” pokazala je da potrošači i krajnji kupci biraju od četiri do šest puta više proizvode i usluge kompanije u čiju svrhu veruju i čije vrednosti dele. Stoga, purpose driven marketing ostaje najvažniji postulat za nas marketare. AR nastavlja ekspanziju, video ostaje dominantan format, a hibridni događaji u fokusu, tako da ne očekujem revolucionarnu godinu kada je reč o trendovima. Mislim da će ovo biti godina u kojoj ćemo trošiti iste budžete, u manje ili više sličnom medijskom miksu. A onda, poznajući naš mentalitet, još više ćemo biti kreativni, jer mi, uglavnom, tako i reagujemo na krize. 


Ceo intervju za Bizlife pročitajte na sledećem linku: https://bizlife.rs/rehau-proslavlja-25-godina-u-srbiji-inovacije-i-odrzivost-odlucujuci-faktori-rasta/

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection