Izmenjivači toplote vazduh-zemlja

Izmenjivači toplote vazduh-zemlja

Čist vazduh koji se higijenski besprekorno prenosi

Preko sistema za ventilaciju u prostorijama se vrši prirodna izmena vazduha. On ne povećava samo Vaš osećaj udobnosti, već čuva i Vaš novčanik. Jer bez odškrinutog prozora smanjuje Vaše troškove za energiju. Zbog toga se sistemi za ventilaciju već dugo ne koriste u niskoenergetskim i pasivnim kućama. Svež vazduh takođe može da se ubacuje u Vaš dom da bi se uštedela energija – bilo u novogradnji ili preko mera sanacije.

Od početka – kao što je usisni otvor – do kraja – kao što je sobna temperatura

Prirodan svež vazduh se dovodi preko usisnih otvora na krovu ili u podu. AWADUKT Thermo pruža Vam sve mogućnosti. Sve češće se koriste eksterni usisni tornjevi zato što štede prostor i ne zalaze u arhitekturu zgrade. Očišćen od prašine i polena, usisani i očišćeni vazduh ulazi u zgradu preko jedinstvenog sistema cevi sa antimikrobnim slojem.

Prednosti izmenjivača toplote vazduh-zemlja

M-559242_RS - 117857

Prednosti u letnjem režimu

  • Povećana udobnost putem hlađenja dovodnog vazduha bez dodatnih operativnih troškova
  • Hlađenje dovodnog vazduha na prijatne temperature radi zaštite od pregrevanja zgrade i usred leta
  • Povećanje kvaliteta vazduha odvlaživanjem dovodnog vazduha
  • Za osobe sklone alergijama može da se ugradi i odgovarajući filter
  • Nema buke tokom provetravanja preko otvorenog prozora
M-559245_RS - 117858

Prednosti u zimskom režimu

  • Posebno efikasno predzagrevanje dovodnog vazduha preko izmenjivača toplote vazduh-zemlja i uređaja za rekuperaciju toplote.
  • Sprečavanje zamrzavanja uređaja za ventilaciju bez dodatnih operativnih troškova
  • Nije potrebna funkcija odmrzavanja u uređaju za ventilaciju i može da radi tokom cele godine
  • Nezavisnost od fosilnih goriva zahvaljujući korišćenju obnovljive energije
  • Čist vazduh i u „periodima prehlada“ i bilo kakvih virusa gripa

Ogroman potencijal za uštedu energije

Pored direktnog dovoda u zgrade, indirektan i pametan dovod vazduha preko podzemne mreže cevi nudi ogroman potencijal za uštedu energije: na taj način se hladi vazduh tokom leta, a zimi se vrši njegovo predzagrevanje. To znači da se svež vazduh zimi manje zagreva, a leti manje hladi da bi se postigla idealna sobna temperatura. Konkretnu uštedu možete unapred da izračunate. U ovom slučaju ćemo Vam rado pomoći. 

Koliko energije se već danas štedi zbog korišćenja temperature tla, pokazuje ova impresivna brojka: Samo 2013. godine u Nemačkoj je dobijeno 8,7 milijardi kWh, što je godišnja potreba za preko 1,7 miliona četvoročlanih porodica ili 0,6% ukupne potrebne toplote u Nemačkoj. Ova brojka se od tada neprekidno povećava.
(Izvor: www.unendlich-viel-energie.de/erneuerbare-energie/erdwaerme)

Arhitektura cevovoda je ključna

Specifična arhitektura AWADUKT Thermo cevi je idealna za vazdušne i geotermalne izmenjivače toplote. Ona garantuje pouzdanu i maksimalnu sprovodljivost. To je odlučujuće za visoko efikasnu akumulaciju temperature iz tla u okruženju. Zbog toga uz AWADUKT Thermo cevi postižete izuzetno visok stepen efikasnosti. 

Na dubini od 1,5 do 2,5 metra temperatura tla je kako zimi, tako i leti relativno konstantna. Ali to nije slučaj iznad tla. Kod izmenjivača toplote vazduh-zemlja (LEWT) temperaturna razlika se koristi za uštedu energije. Temperaturna delta između usisanog spoljašnjeg vazduha i u zgradu uvedenog vazduha je čist dobitak – ne postoji više potreba za energetski intenzivnim dogrevanjem, odnosno hlađenjem.

Video

Kako funkcioniše izmenjivač toplote vazduh-zemlja AWADUKT Thermo i koje prednosti Vam nudi, videćete u našem video klipu. 

Često postavljana pitanja

Dobićete odgovore na često postavljana pitanja na temu izmenjivača toplote vazduh-zemlja.

Saznajte više

Obrazac za kontakt

Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja u vezi sa našim izmenjivačem toplote vazduh-zemlja AWADUKT Thermo.

Pišite nam

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection