climate_ceiling_BE_03 - 1084778

Comfortabel binnenklimaat met klimaatplafond

Een aangenaam binnenklimaat én een strak design combineren, het is geen sinecure.

11.06.2021

Een aangenaam binnenklimaat én een strak design combineren, het is geen sinecure. Toch is het exact dat wat Loodgietersbedrijf Bollé klaarspeelde in het kantoor van de Oost-Vlaamse notaris Van der Auwermeulen. Met een klimaatplafond van REHAU wordt er voortaan comfortabel en efficiënt gekoeld en verwarmd, tot grote tevredenheid van de medewerkers.

“Vroeger stond er in het notariskantoor een airco om de ruimte af te koelen”, zegt zaakvoerder Piet Bollé. “Die was niet erg geliefd: de ene vond het te koud terwijl de andere het net goed vond. Ik heb de notaris daarom aangeraden om een klimaatplafond te plaatsen. Hij was er in het begin volledig tegen, maar ik heb hem toch kunnen overtuigen. Met resultaat, want het binnenklimaat is er nu veel aangenamer. De bedienden die in het kantoor werken, hebben geen last van tocht, want de koude kan gewoon zachtjes naar beneden ‘vallen’.”

KLANTEN OVERTUIGEN

Loodgietersbedrijf Bollé bestaat al liefst vier generaties en is al enkele jaren gespecialiseerd in klimaatplafonds. “Ik was er in het begin vrij snel van overtuigd, maar kreeg ze niet verkocht aan mijn klanten. Tot ik in mijn eigen woning een klimaatplafond heb geïnstalleerd. Zo konden mijn klanten eens langskomen en de voordelen ervan in levende lijve ondervinden. En eens je één klant hebt, verspreidt zich dat als een lopend vuurtje.”

ERVARING

Het team van Piet Bollé heeft intussen heel wat ervaring met het plaatsen van klimaatplafonds. Er werd zelfs een extra medewerker in dienst genomen, omdat de populariteit in stijgende lijn zit. “We zorgen er altijd voor dat het hele systeem van a tot z perfect is. Dat is ook belangrijk omdat je niet de koelcapaciteit van een airco hebt.
Er moet dus bijvoorbeeld ook nagedacht worden over het wegwerken van de zoninval. Als het volledige verwarmings- en koelingssysteem goed op elkaar afgestemd is, werkt het klimaatplafond des te efficiënt. En ook de regeling is heel belangrijk: het is niet de bedoeling dat je 's ochtends aan het verwarmen bent en 's middags moet koelen.”

Bij de notaris werd het klimaatplafond – dat vanzelfsprekend op lage temperatuur werkt – gecombineerd met een lucht-waterwarmtepomp. “Met een geothermische warmtepomp heb je nog betere resultaten, omdat je dan ‘gratis’ koelte uit de grond kan halen, maar hier was dat niet mogelijk. Het klimaat plafond zelf is opgebouwd uit gipselementen met daarin een geïntegreerd leidingregister waar de PEXa-buizen van REHAU perfect in passen. De gipsplaten zijn bovendien voorzien van een isolatielaag en kunnen gemakkelijk worden gemonteerd dankzij een rabat. De samenwerking met REHAU speelt voor Bollé een belangrijke rol in het doen slagen van hun projecten. “Ik merk dat REHAU heel snel op de bal speelt, zeker ten opzichte van andere fabrikanten”, zegt Piet. “Bij het ontwerp moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de integratie van plafondverlichting.

Mensen staan daar niet altijd bij stil als ze eens een andere soort verlichting kiezen. Gelukkig paste REHAU de ontwerpplannen telkens snel aan, zodat er geen vertraging in het project sloop. Hun service is uitstekend.”

climate_ceiling_BE_02 - 1084780

COMBINATIE MET WARMTEPOMP
De installatie zelf verliep dan ook erg vlot en nam – inclusief de installatie van de warmtepomp – een paar weken in beslag. “We maken ook altijd een tijdlijn, zodat de klant perfect weet wat er op welke dag gebeurt. Zo hebben ze perspectief tijdens de werken. Het is natuurlijk aan ons om die tijdlijn correct te volgen, maar daar zijn we steeds heel correct in."
Een klimaatplafond is een comfortabele en efficiënte oplossing die de komende jaren alleen maar populairder zal worden. Waar we vroeger te maken kregen met pakweg één hittegolf om de drie jaar, zijn het er nu drie in één jaar. Het staat vast dat koeling een steeds grotere rol zal spelen in een comfortabel binnenklimaat.
En dat is de grote sterkte van een klimaatplafond. “Om te verwarmen moet je zo’n plafond eigenlijk niet plaatsen, dat doe je veel beter met vloerverwarming. Maar voor koeling is het ideaal: de koelte valt naar beneden zonder tocht te veroorzaken."
Verschenen in het magazine Sanilec- juni 2021
climate_ceiling_BE_01 - 1084781

climate_ceiling_BE_04 - 1084779

Engineering progress

Enhancing lives