Nieuw bij REHAU: RAUTITAN stabil 50 & 63

Vanaf 1 april 2021 hebben we een nieuw type buis in het assortiment voor verwarming en drinkwater.

10.05.2021

Het nieuwe jaar bij REHAU begint goed. Vanaf 1 april 2021 hebben we een nieuw type buis in het assortiment voor verwarming en drinkwater. Het is een aanvulling op het RAUTITAN stabil programma. De RAUTITAN stabil is nu namelijk ook verkrijgbaar in de grote maten 50 en 63 mm en vervangt daarmee de bestaande RAUTITAN flex. Wat de nieuwe PEX buis onderscheidend maakt en waarom hij interessant is voor jou als installateur vertel ik in deze blog.

Waarvoor gebruik je grote maten buizen eigenlijk? Deze worden voornamelijk toegepast als aan- en/of  afvoerleiding naar de diverse tapwater en cv-verdeelpunten in gebouwen. Deze assortiment-uitbreiding is vooral gericht op de hoogbouw waar je zowel de verdiepingsvloer als de schacht van hetzelfde leidingsysteem wil voorzien. Een belangrijke voorwaarde bij de ontwikkeling van deze nieuwe buis was dat de buis een grotere capaciteit zou krijgen, zodat je met eenzelfde buitendiameter meerdere woningen van koud en warm water kan voorzien.

889-D022 - 103188


Ander buismateriaal

De grote maten, 50 en 63 mm, hebben we al jaren in ons programma. Het grote verschil met deze nieuwe buis zit in het gekozen materiaal. De oude versie, de RAUTITAN flex, is volledig uit kunststof (PEX) gemaakt. De nieuwe RAUTITAN stabil heeft een kunststof (PEX) binnenbuis met daaromheen een mantel van aluminium, een zogenaamde alupex buis. In het algemeen zorgt het aluminium voor de stevigheid van de buis en beperkt het de lengte-uitzetting. Bovendien vormt het aluminium een zuurstofdichte laag en dat is weer van belang bij cv-installaties om corrosie te voorkomen.

Meer water verplaatsen door dunnere wanddikte

Door de eigenschappen van deze materialen en de beoogde toepassing konden we bij deze diameters ook aanpassingen doen in de dikte van de buiswand. Deze is bij de nieuwe alupex buis namelijk dunner in vergelijking met zijn volkunststof voorganger. Dat is geen probleem, want grotere diameters vind je vaker in een schacht of koker waar de mechanische belasting niet zo groot is. Een dikkere wand met hogere robuustheid speelt wel een grote rol bij kleinere diameters. Deze moeten bijvoorbeeld bouwbestendiger zijn vanwege het instorten en wegwerken in de vloer en wand.

Doordat de buis een dunnere wanddikte heeft, is de binnendiameter groter en kan er meer water verplaatst worden door dezelfde buitendiameter. Zo kun je meer woningen van koud of warm water voorzien, waardoor het rendement van de buis hoger is. We kunnen hiermee tot wel 30% meer liters per seconde vervoeren! Ook de fittingen dragen hieraan bij, want we hebben gekeken hoe het water er met zo min mogelijk weerstand doorheen kan stromen. Dit nieuwe buistype heeft met al deze aanpassingen verbeterde hydraulische eigenschappen in vergelijking met de RAUTITAN flex. De buis biedt hiermee een betere oplossing voor installaties voor hogere en grotere gebouwen met één en hetzelfde leidingsysteem.

Loodvrije toekomst

Omdat de binnendiameter van de buis groter is, heeft REHAU ook een nieuw fittingprogramma ontwikkeld, RAUTITAN RX+ stabil. Let er dus op dat je geen oude fittingen of schuifhulzen gebruikt in combinatie met de nieuwe buis. Het verschil met deze fittingen zit naast de optimale doorstroming ook in het soort materiaal. Deze zijn namelijk van loodvrij brons gemaakt, want loodafgifte is natuurlijk niet wenselijk in een drinkwaterinstallatie. Met deze hygiënische installatie spelen we in op een loodvrije toekomst!

Eenvoudige en betrouwbare montage

Of je nu een drinkwater- of een verwarmingsinstallatie gaat plaatsen, de manier van installeren is dezelfde. Wat de installatie eenvoudig en snel maakt is onder andere de nieuwe polymeren schuifhuls (RAUTITAN PX stabil). Bovendien heb je geen cliphalfschalen meer nodig.

Daarbij is het onlangs nieuw geïntroduceerde gereedschap RAUTOOL A5 nu ook geschikt voor RAUTITAN stabil 50 en 63. Het monteren van dit nieuwe leidingsysteem is eenvoudiger geworden en je hoeft maar op enkele zaken te letten. Zo gebruik je de zwarte persbek voor het aanschuiven van de PX schuifhuls. De andere zilverkleurige persbek gebruik je aan de zijde van de metalen fitting.

Naast het persgereedschap is er ook een speciaal opwijdgereedschap, de Xpand big. Door dit handzame compacte gereedschap wijd je de buis in kleine ruimtes makkelijker op dan met de opwijdbit van de RAUTOOL A5. Op deze manier monteer je nog eenvoudiger in een smalle schacht en boven je hoofd!

Zo zie je maar: ook bij deze nieuwe assortiment-uitbreiding handhaven we onze opwijdtechniek om dode ruimtes te voorkomen en een optimale doorstroming te behouden!

Auteur: Arjan Dorrestijn, productmanager Building Technology bij REHAU N.V.

Engineering progress

Enhancing lives