Snel, eenvoudig en ergonomisch verleggen

Snel, eenvoudig en ergonomisch verleggen

Welk verlegsysteem kies je?

19.07.2021

De basis van je vloerverwarming is het verlegsysteem. De functie van het verlegsysteem is uiteraard om de buizen erop te bevestigen, maar het systeem kan daarnaast bijvoorbeeld ook een isolerende werking hebben. Welk verlegsysteem geschikt is voor jouw opdracht en waar je op moet letten, vertel ik je in deze blog.

We kunnen onderscheid maken in verlegsystemen voor vloeren, wanden en plafonds. In vloeren kun je niet dezelfde systemen toepassen als in wanden en plafonds. Dat heeft vooral te maken met de opbouw en dikte van de constructie. Voor vloeren wordt er gebruik gemaakt van een grotere buisdiameter, vaak 16 of 17 mm. Hierdoor krijg je een hogere opbouw. In deze blog richt ik me vooral op verlegsystemen voor vloeren. 

Kies je voor nat- of droogbouw

Zoals ik in een eerdere blog al genoemd heb, kun je onderscheid maken tussen nat- en droogbouw. Als je de vloerverwarming nat verlegt, plaats je het systeem bijvoorbeeld in gips (anhydriet) of zandcement en laat je dit geheel uitharden. Met een droog verlegsysteem klik je de vloerverwarmingsbuizen als het ware in een EPS-plaat. Voor beide opties bestaan er verschillende verlegsystemen. Bij nat verleggen vloeit de massa rond de buis en dat is goed voor de warmteoverdracht. Bij een droog verlegsysteem maak je gebruik van geleidende platen die de warmte horizontaal verspreiden. Droog verleggen is vooral populair bij houten vloeren omdat naast het lagere gewicht ook de opbouwhoogte minder hoog is dan bij nat verleggen. 

Akoestische, thermische en randisolatie

Daarnaast is het verstandig om te overwegen of je een systeem met of zonder isolatie nodig hebt. In Nederland is het voor grondgebonden nieuwbouwwoningen al jaren verplicht om de onderkant van de betonvloer te isoleren. Dat houdt in dat je in principe geen extra isolatie nodig hebt in je vloerverwarming. Echter zorgt isolatie er wel voor dat de ruimte een stuk sneller opwarmt. Zonder extra isolatie direct onder je vloerverwarmingsbuis straalt de straalt de warmte namelijk zowel naar boven als naar beneden. Waardoor je minder snel de warmte ervaart in de woning.

Er zijn een aantal systemen die al standaard voorzien zijn van isolatie. Deze kunnen worden toegepast indien aanvullende thermische of akoestische eisen worden voorgeschreven. Een voorbeeld daarvan is in een appartementengebouw. Daar heb je namelijk richtlijnen voor het geluid waardoor akoestisch moet worden geïsoleerd. Met thermisch isoleren voorkom je in deze situatie ook dat je je buren van gratis warmte voorziet.

Tevens is randisolatie iets om rekening mee te houden. De dekvloer die op de verwarmingsbuizen terecht komt is van een materiaal dat krimpt en uitzet bij het opwarmen en afkoelen van de vloer. Dat kun je opvangen met randisolatie. De dekvloer deel je daarom in vlakken in waar je uitzetvoegen tussen plaatst om te voorkomen dat deze scheurt. Deze uitzetvoegen plaatst je ook ter hoogte van deuren en soortgelijke overgangen.

RAUTHERM SPEED-verlegsystemen

We hebben een grote variëteit aan verlegsystemen bij REHAU. Elk systeem is voorzien voor een specifieke toepassing, wens of gemak. Vanwege de schaarse handjes in onze sector, houden we ons veel bezig met systemen die snel, eenvoudig en ergonomisch te verleggen zijn. We focussen ons in deze blog daarom op de RAUTHERM SPEED-systemen voor natbouw. Deze zijn makkelijk en snel in je eentje te verleggen. Voor andere verlegsystemen van REHAU kun je hier kijken.

Een andere populaire oplossing voor het verleggen van vloerverwarming is de noppenplaat Varionova met klikbevestiging. De noppen zorgen voor een goede fixatie van de buis en deze verdwijnt volledig in de noppenplaat. Dit zorgt voor een goede beloopbaarheid. De noppenplaat is verkrijgbaar met of zonder warmte- en contactgeluidisolatie. Daarnaast hebben we het tackersysteem, een flexibel montagesysteem voor een voordelige installatie van grote oppervlakken. Met een speciaal tackerapparaat monteer je de tackernagels snel op het systeem. De hoogwaardige tackerplaten combineren contactgeluid- warmte-isolatie en buisfixatie in één component.  

Een vrij nieuwe verlegvorm is het verleggen van de vloerverwarmingsbuis op een klittenbandplaat. Dit doe je allemaal zonder gereedschap. We hebben de RAUTHERM SPEED K klittenbandplaat met diverse opties voor isolatie, de RAUTHERM SPEED K plus klittenbandmat zonder isolatie en de RAUTHERM SPEED K plus renova klittenbandmat speciaal voor renovatie door een minimale opbouwhoogte. Een belangrijk voordeel van de klittenbandsystemen is dat je met deze verlegsystemen binnen dezelfde tijd in drie in plaats van twee eengezinswoningen vloerverwarming realiseert. Door het plakken op de ondergrond drijft het systeem ook niet op bij gietvloeren. 

Werk samen met verlegbedrijven 

Bij REHAU werken we samen met een aantal bedrijven die onze systemen kennen en verwerken. Deze partijen zijn gespecialiseerd in het snel verleggen van vloerverwarmingssystemen. Zij pakken het servicegedeelte aan: van installeren, tot monteren en het in bedrijf stellen van het systeem. Zo bieden we niet alleen materiaal aan in de markt, maar ook het verleggen van de systemen. 

Auteur: Arjan Dorrestijn, productmanager Building Technology bij REHAU

Engineering progress

Enhancing lives