REHAU_Future Apartment 2_LowRes - 78293

Wanneer meubels en technologie samensmelten

Het appartement van de toekomst

04.06.2019

"Future Apartment", de bijzondere show op REHAU’s stand op interzum 2019, bezorgt gedenkwaardige ervaringen en technische inzichten die verder gaan dan wat gemeenschappelijke keukens en standaardappartementen te bieden hebben.
REHAU toont er de nieuwste oppervlaktetechnologieën met functionaliteiten die een intelligente en emotionele meerwaarde creëren. Het ontwerpconcept voor het appartement van de toekomst komt van de multidisciplinaire ontwerpstudio Ippolito Fleitz Group.

Ons dagelijks leven wordt overwegend gekenmerkt door individualisering, zoals het Zukunftsinstitut ook opmerkt in een van zijn huidige megatrends. Individualisering beïnvloedt onze consumptiepatronen en waardesystemen. Vrij kiezen naar smaak en mening en het kunnen ontwerpen volgens persoonlijke ideeën vormt het centrale culturele principe van onze huidige samenleving. Deze ontwikkeling stelt ons voor nieuwe uitdagingen en vereist een grotere verscheidenheid aan varianten, en meer geïndividualiseerde producten.

De tentoonstelling "Future Apartment" volgt een radicale benadering die de keuken, woonkamer en badkamer reduceert tot drie sculpturale objecten. Deze blijven opzettelijk abstract om de vele technische mogelijkheden die REHAU biedt op een opvallende en onderhoudende manier te belichten.

Geïnteresseerden zullen veel Touch-Points en communicatie-triggers vinden, die allemaal spannende beelden in hun hoofd opwekken en op een speelse manier aanleiding geven tot diepgaande discussies. Met de innovatieve Customer Journey creëert de IPS-Fleitz Group een gefaseerde enscenering die verder reikt dan de REHAU-beursstand. “Ons doel was vooral om zoveel mogelijk interactieve situaties te creëren. Daarbij was de interactie tussen mens en oppervlak altijd de focus van onze samenwerking ", zegt Tilla Goldberg, directeur Product Design bij de Ippolito Fleitz Group.

REHAU’s technische mogelijkheden bieden ons als designers volledig nieuwe mogelijkheden voor het ontwerp van oppervlakken. Bovendien stellen ze ons in staat om verder dan het oppervlak te denken en 'stom meubilair' te transformeren in 'op zichzelf staande objecten met karakter', vervolgt Goldberg.

Elk van de drie objecten op de speciale show - keuken, woonkamer en badkamer - is een solitaire. En elk van deze solitaires communiceert op een eigen manier met de bezoekers.

Bovendien zijn de drie gebieden ook een verademing van stereotypen van gemeenschappelijke appartementen, juist omdat ze zo duidelijk gestileerd zijn. De beoogde atmosfeer creëert de balans tussen hedendaagse lichtheid en tactiele materiële belofte.

Leefruimte keuken

De keuken is altijd de spil geweest van de dagelijkse activiteiten - voor het bewerken, koken en bewaren van voedsel. De keuken is een emotionele verbindingsas tussen alle huiselijke ruimtes. REHAU vat het op als het communicatieve centrum van het "Future Apartment", waarachter zich een nieuw levend universum uitbreidt.

Als de droomkeuken het brandpunt van het dagelijks leven wordt, is het onmiskenbaar een object van verlangen, maar gebrek aan ruimte en stijgende kosten van het leven leiden tot minder beschikbare vierkante meters. REHAU toont een slim concept dat ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden biedt, zelfs in kleine ruimtes - zonder compromissen te hoeven sluiten op individueel ontwerp.

Rolluikasten, die ooit als een noodzakelijk kwaad in de keuken werden afgekeurd, laten nu hun volle potentieel zien. Als onderdeel van het "Future Apartment", presenteert
REHAU een minimalistische, monolithische, vrijstaande unit bestaande uit twee blokken die onder een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar staan.

Er is geen gebrek aan mogelijkheden en intelligente functies: de containers hebben "Out of stock”-indicatoren, gemotoriseerde deuren, centraal geregelde, intelligente displays en draadloze stroomvoorzieningsgebieden, zoals smartphones domineren het huishouden van morgen. Het interactieve keukenwerkblad bestaat uit de nieuwe oppervlaktematerialen RAUVISIO mineraal HANEX Solid Surfaces. Een groot aantal andere REHAU-materialen en -technologieën vervolledigen de ervaring in de keuken.

Leefruimte wonen

De woonkamer is er voor iedereen. Een retraite in je eigen huis, een persoonlijke 'veilige plek', maar ook de plaats waar de persoonlijkheid van de bewoners zich manifesteert.

Het is een nest van intimiteit. Tegelijkertijd komen werkdagen in de 21e eeuw nooit tot een duidelijk einde. Ook na de werkdag vindt werk zijn weg naar de woonkamer. De grenzen van het kantoor vervagen. Om de cocon-woonkamer te beschermen, biedt REHAU een open laminaatstructuur van vloer tot plafond, gemaakt van het materiaal RAUVISIO-kristal, dat een zachte gestoffeerde lounge omsluit. Het is een beschutte plek om zich in terug te trekken en te ontspannen. Regelbare elementen aan de randen van de 4,5 meter hoge lamellaire structuur verbeteren de welzijnservaring. RAUKANTEX Lite is de naam van het individueel programmeerbare lichtprofiel en creëert een suggestieve atmosfeer - met onzichtbare schakelaars ingebed in het oppervlak.

In de cocon creëert een pulserende, ingenaaide lichtcontour een etherisch halo-effect op de naden van de kussens. Een slim geïntegreerde plafondlamp maakt het de perfecte plek om te ontspannen, naar muziek te luisteren of te lezen. Het is de perfecte analoge versus digitale interactie.

Leefruimte badkamer

De badkamer - de 'waterkamer' - is een sensuele, op het lichaam gerichte leefomgeving. Hier komt de bewoner na lange werkdagen of uitputtende trainingssessies tot rust. Hygiëne, levensduur en individueel regelbare functionaliteit zijn de eisen van de moderne badkamer. In overeenstemming hiermee heeft REHAU-producten en ontwerpen geënsceneerd om ruimtegebrek te overwinnen en om het holistische, verzachtende effect van de 'wasruimte' te versterken. De badkamerramen zijn uitgerust met de Smart Shading-functie, die een ogenschijnlijk immaterieel vensterglas creëert en de badkamer transformeert in een volledig beschermde privéruimte.

REHAU zet opnieuw in op de functionaliteit van de algehele omgeving en hecht veel belang aan geïntegreerde oppervlakken. Subtiele lichtlijnen transformeren zwarte spiegels in congeniaal verlichte make-upspiegeloppervlakken en veranderen tegelijkertijd de dieptewaarneming van de hele kamer. Geïntegreerde verlichting aan de buitenkant van wastafels en baden wijzen zelfs 's nachts de weg. En dankzij de doorschijnende RAUVISIO-panelen kunnen afzonderlijke motieven op elk oppervlak worden aangebracht.

In de douche vervangt hetzelfde RAUVISIO-kristalglasachtige materiaal de tegel en bevat ingebouwde, waterbestendige bedieningselementen om ervoor te zorgen dat opgeslagen functies op elk moment tijdens het reinigingsritueel kunnen worden geopend - zoals blijkt uit de veranderende kleur van de douchekop wanneer de watertemperatuur verandert. Deze nieuwe serie zal op geselecteerde markten worden geïntroduceerd. "Het is ontwikkeld om andere industrieën te bereiken, zoals de burgerluchtvaart of het spoor. Als iemand zich zo'n uitrusting voorstelt op een langeafstandsvlucht aan boord van een ultramodern vliegtuig of op een nachtelijke reis van 300 kilometer per uur in een Tokyo Kyoto hogesnelheidstrein, dan weet men: de mogelijkheden zijn onbeperkt, "meldt Markus Winning, hoofd Product Management Systemen in de divisie Furniture Solutions.

Beyond the surface of furniture.

REHAU_Future Apartment 2_LowRes - 78293
REHAU_Future Apartment_LowRes - 78295
REHAU_Lebensraum Badezimmer 2_LowRes - 78296
REHAU_Lebensraum Badezimmer 3_LowRes - 78297
REHAU_Lebensraum Badezimmer_LowRes - 78298
REHAU_Lebensraum Küche 2_LowRes - 78299
REHAU_Lebensraum Küche_LowRes - 78300
REHAU_Lebensraum Wohnen_LowRes - 78301

Engineering progress

Enhancing lives