Hidrogjeni – burim energjie i së ardhmes

Hidrogjeni është një bllok thelbësor i ndërtimit të universit tonë: ai është i lidhur me të gjithë organizmat e gjallë dhe ka një potencial të madh: është një burim i shkëlqyer i energjisë që mund të përdoret për të gjeneruar energji elektrike nga uji. I detyrohet potencialit të tij të një ruajtjeje energjie të përsosur ndaj shkathtësisë së tij, të cilët ndryshojnë edhe specialistin e polimerit REHAU.

Hidrogjeni me simbolin kimik ‚H‘ është elementi i parë dhe më i lehtë në tabelën periodike dhe ka një përmbajtje shumë të lartë energjie. Në natyrë gazi ndodhet në formë të pastër, por gjithmonë lidhur kimikisht. Sasitë më të mëdha gjenden në ujë, H2O. Nëse copëtoni hidrogjenin dhe oksigjenin në komponentet e tyre, së pari mund të ruani hidrogjenin e gjeneruar dhe, nëse është e nevojshme, ose do ta digjni atë për energji të palëvizshme dhe nxehtësi të gjeneruar, ose ta shndërroni atë në qeliza të karburanteve ose t’a mbushni si karburant në rezervuaret e automjeteve. Dhe vlera e energjisë e lidhur me peshën është bindëse: 1 kg hidrogjen përmbanë po aq energji sa 2.1 kg gaz natyror ose 2.8 kg benzinë.

Hidrogjeni është gjithashtu një temë emocionuese për specialistin e polimereve REHAU: zhvillimi I një rezervuari të hidrogjenit për mobilitetin e së ardhmes.

Ralf Winterling, menaxher teknik I infrastrukturës në REHAU, është I sigurt se hidrogjeni do të luaj një rol të rëndësishëm si një burim energjie në të ardhmen. Sipas mendimit të tij, tashmë tri teknologji kanë shpresa të mëdha. „Centralet e ruajtjes në Gjermani nuk mund të zgjerohen me pompë. Por nga vendet si Zvicra, Austria dhe Norvegjia, kjo do të përdoret edhe më shumë në të ardhmen. Maganizimi i nxehtësisë për teknologjinë ‚energji për ngrohje‘ sigurisht ka një potencial enorm për shndërrimin dhe ruajtjen e energjisë elektrike të tepërt në nxehtësi.“ REHAU ka ndërtuar rezerva sezonale të nxehtësisë gjeotermale në Braedstrup, Danimarkë, Crailsheim, Gjermani dhe në Drake Landing, Knada. Toka përdoret si medium depozitues: sondat gjeotermale REHAU lejojnë që uji me nxehtësi diellore të qarkullojë në një thellësi prej mbi 50 mderi në 85ºC. Toka përreth sondave nxehet dhe krijon një depo gjigande të nxehtësisë; kjo nxehtësi kthehet në ujë qarkullues në dimër. Në Braedstrup, 1200 shëpi si dhe ndërtesa publike dhe impiante industriale janë të lidhura përmes rrjetit të ngrohjes qendrore. Nxehtësia e ruajtur në toke mund të vijë nga termocentralet ose proceset industruale.

Sipas Winterling, sistemet e ruajtjes së hidrogjenit për teknologjinë e energjisë në gaz gjithashtu do të luajnë një rol të rëndësishëm në të ardhmen. Në Argjentinë, REHAU aktualisht është duke punuar në një strukturë të ruajtjes së hidrogjenit që është planifikuar të hyjë në operim në vitin 2014. Energjia elektrike nga energjitë e rinovueshme shndërrohet në hidrogjen ose gaz natyror sintetik dhe ruhet në rrjetin e gazit natyror në shpellat nëntokësore. Tubat special me shumë shtresa supozohet se transportojnë qindra mijëra metra kub të 100% gaz hidrogjeni nën tokë. Ideja e përdorimit të hidrogjenit si mjet depozitimi për energjinë elektrike të tepërt nuk është aspak e re. Një fluturim në hapësirë do të ishte i paimagjinueshëm pa hidrogjen; gazi ka qenë karburanti i udhëtimit në hapësirë që nga vitet ’60. „Ne e shohim tranzicionin e energjisë si një mundësi që duam t’a përdorim. Gjermania është pozicionuar vetë dhe dëshiron të largohet nga karburantet fosile. Ne jemi duke përjetuar një rritje enorme në energjitë e rinovueshme në të gjithë botën“, shpjegon Winterling. „Ruajtja e duhur e energjisë so rinovueshme është thelbësore. Një bllok i rëndësishëm ndërtimi është padyshim hidrogjeni. “

MP-D129_480948_0 - 480948

Tubacionet nga rrjeti i gazit natyror mund të përdoren për të ushqyer hidrogjenin. Sfida: parandalimi i përshkimit, d.m.th. difuzionit të molekulës shumë të vogël dhe të paqëndrueshme të hidrogjenit përmes mureve polimere, përmes shtresave të barrierave. REHAU është duke studiuar zhvillimin e një ‚sistemi tubi të pajtueshëm me hidrogjenin‘ dhe përshkimi parandalohet nga shtresat e barrierave.

Në fund të fundit, sipas Ralf Winterlind, do të ketë një ndërthurje të tre teknologjive. „Në varësi të kostove, ata do të kenë të drejtë të ekzistojnë.“ Cfarë sistemi mund të gjejmë i cili do të varet nga kushtet lokale. „Hidrogjeni poashtu ka avantazh të madh se është gjithashtu i përshtatshëm për lëvizshmëri përveç furnizimit me energji elektrike dhe gaz, është më universali“, thotë Winterling. Potenciali i madh i hidrogjenit në lidhje me energjitë e rinovueshme është veçanërisht i dukshëm. Hidrogjeni i gjeneruar nga era ose energjia diellore do të ishte „vaj i gjelbër“: i pakufizuar ose i rinovueshëm dhe plotësisht pa emetim kur përdoret si karburant.

Personi për kontakt:

Ralf Winterling

ralf.winterling@rehau.com

  • Menaxher teknik ‘Inxhinieria e Rrugës së Trafikut’
  • Ka punuar për REHAU në fushën e biznesit të ndërtimit që nga viti 2001.
  • Që nga viti 2011, ai ka qenë kryesisht përgjegjës për zhvillimet e reja ne temën „tranzicioni i energjisë“ (aktivizimi i tuneleve, kabllove nëntokësore të tensionit të lartë dhe ruajtja e nxehtësisë dhe hidrogjenit).

Engineering progress

Enhancing lives