Историја

00005DCD_30927_1 - 30927

1948 beginnt Helmut Wagner die Produktion von Kedern und Wasserschläuchen. Produktionsstätte ist ein Nebengebäude der 1907 gegründeten Fränkischen Lederfabrik. Die Produktion nimmt eine rasante Entwicklung, weshalb REHAU bereits damals den Erfolg durch tausende verschiedener Produkte und Systeme auf eine breite Basis stellen konnte. Mit billigen Massenartikeln indes hatte das Unternehmen von An­fang an nichts im Sinn. Anspruchsvolle techni­sche Tei­le und Systeme, in denen viel eigenes Know-how steckt, sind es vielmehr, mit deren Entwicklung und Herstellung man groß geworden ist.

1951
Производи за автомобилската индустрија: рачки и патосници за фолксваген  буба, Основање на фабриката Фојхтванген - денеска најголема фабрика за производство во Германија

1957
РЕХАУ учествува во првата операција на срце со силиконски цевчиња.

1958
Екструдиран првиот ПВЦ прозорски профил, првата магнетна лента - рамка за фрижидери

1962
Скок преку големата бара: РЕХАУ ја отвара првата фабрика во Северна Америка, во Монтреал, Канада.

1969
Произведен е првиот РАУКРОН-прозорски профил

1976
На иницијатива на РЕХАУ воведена е професијата “Вајар од вештачки материјали’’

1978
Произведен е првиот амортизер за Фолксваген Пасат

1984
РАУДРИЛ-цевката е стара повеќе од 20 години! Досега се инсталирани 25 милиони метри цевка

1985
Новина во лакирањето: Во фабриката Браке/Ниедерсаксен инсталирана е автоматска опрема за лакирање на автомобилски делови.

1986
Поставување на првото Рехау подно греење

1987
На пазарот се воведува техниката на поврзување со подвижна навлака, новина во водоводните инсталации и инсталациите за греење.

1990
Во фабриката Фихтах произведен е милионитиот  амортизер за BMW

1994
Во Унгарија основано е првото, од дванаесетте претставништва во Јјугоисточна Европа.

1994
Со Ariane-ракетата лета и првиот RAU-SIK-силиконски дихтунг во вселената

1995
Нов производ во Airbus- фамилијата

1996
Управата на Југоисточна Европа е сместена во Австрија , во градот Гунтрамсдорф, во близина на Виена

1998
Рехау го изработува првиот браник за Audi A2

2000
Основачот на фирмата Хелмут Вагнер им го предава раководството на семејната групација на неговите синови: Јобст Вагнер станува претстедател на Управниот одбор, Др. Вајт Вагнер Потпретседател

2000
Како прв понудувач Рехау се претставува на пазарот со церифициран прозорски профил за пасивни куќи.

2004
Поделба во медицинската техника: Основање на RAUMEDIC AG како компанија сестра на REHAU AG+Co

2005
Основање на иновативен центар за градба во Ерланген, отварање на центар за обука и иновации во индустријата во Рехау

2006
РЕХАУ ја добива BME наградата за својот иновативен концепт за набавка и ‘’Best Office Award’’ за најдобро биро во Европа

2007
Уметничката куќа на РЕХАТ АРТ се отвара со трајната изложба “ Поглед Франц Гертш’’

2009
РЕЛАЦО, систем за тераси на база на композитен материјал, РАУТИТАН иновативен систем за инсталации за вода за пиење со полимерни фитинзи.

2011
Награда за квалитет: награда во категоријата индустрија за извонреден процес и квалитет на производот, како и иновативен концепт за обезбедување квалитет на целата компанија; награда на Баварската државна влада за активна заштита на животната средина и здравјето

2011
ULTRALITEC: нов производствен процес во кој влакната се врзани заедно со термопластиката користејќи специјална технологија за пресирање и полегнување.

2013
Од кантраки до површини за мебел: Со новиот РАУВИЗИО (RAUVISIO) стакло и сјајни ламинати, РЕХАУ презема одлучувачки чекор кон тоа да биде сеопфатен добавувач во индустријата за мебел.

2014
РЕХАУ произведува иновативна заштита од страничен удар за Cactus Citroën со "Airbump"

РЕХАУ ја добива наградата Германски идеи 2014 за иновативна фабрика за микробиогас

Пуштање во работа на фабриката за ферментација на биогас Рехау / Германија

2015
РЕХАУ презентира иновативен концепт на велосипед кој овозможува индустриско производство на рамки за е-велосипеди во Германија и убедува со индивидуален дизајн, како и интегрирани функции.

2016
РЕХАУ ја претставува визијата за вмрежен и интерактивен регал на иднината со прототип на паметен регал (Smart Shelf).

0000DFF4_30738_1 - 30738

1951: БУБА со рачка и праг од РЕХАУ

0000DA88_30744_1 - 30744

1958: РЕХАУ Прозорски профил од вештачки материјал

0000A519_30860_2 - 30860

1976: Професија - Вајар со вештачки материјали

888-01-D029_4829_1 - 4829

1987: РЕХАУ Техника на подвижна навлака

00016530_30649_1 - 30649

2001: РЕХАУ Арт Музеј

O03-D011_377601_0 - 377601

2013: РАУВИЗИО брилиант високосјаен ламинат


Engineering progress

Enhancing lives