Историја

1948 Хелмут Вагнер започнува со производство на цевководи и црева за вода. Производствена хала била една помошна зграда на франкофонската фабрика за кожа основана 1907 година. Производството зема голем замав и се развива, поради што РЕХАУ уште тогаш можеше да бележи успех кај илјадници производи и системи. Но со ефтини масовни производи уште од самиот почеток претпријатието не гледаше иднина. Висококвалитетни делови и системи, во кои има многу сопствено Know How како и нивниот развој и производство се клучите елементи со кои станавме големи.

VW БУБА со рачка држач и праг од РЕХАУ

1951

Производи за автомобилската индустрија: рачки и патоснициза VW буба, Основање на фабриката Фојхтванген - денеска најголема фабрика за производство во Германија

1954

Рехау учествува во првата операција на срце со силиконски цевчиња.

1956

Основање на првата компанија ќерка во странство во Австрија - Ваграм кај Виена

1958

Екструдиран првиот ПВЦ прозорски профил, првата магнетна трака - ранка за фрижидери

1969

Произведен е првиот RAUCRON-прозорски профил

Првиот прозорски профил на РЕХАУ од вештачки материјал

1976

На иницијатива на Рехау воведена е професијата Kunststoffformgebers

1978

Произведен е првиот амортизер за VW Passat

1984

РАУДРИЛ-цевката е стара повеќе од 20 години! Досега се положени 25 милиони метри цевка

1985

Ново во лакирањето: Во фабриката Браке/Ниедерсаксен инсталирана е автоматска опрема за лакирање на автомобилски делови.

Занимање - Вајар со вештачки материјали

1986

Поставување на првото Рехау подно греење

1988

РЕХАУ подвижна навлака - Ново на пазарот – Ново во областа греење и санитарии

1990

Во Фихтах ја напушта фабриката милионскиот амортизер за BMW

1994

Во Унгарија основано е првото од дванаесетте претставништва во Јјугоисточна Европа.

1994

Со Ariane-ракетата лета и првиот RAU-SIK-силиконски дихтунг во вселената

РЕХАУ Техника на подвижна навлака

1995

Нов производ во Airbus- фамилијата

1996

Управата на Југоисточна Европа е сместена во Австрија , во градот Гунтрамсдорф, во близина на Виена

1998

Рехау го изработува првиот браник за Audi A2

2000

Основачот на фирмата Хелмут Вагнер им го предава раководството на семејната групација на неговите синови: Јобст Вагнер станува претстедател на Управниот одбор, Др. Вајт Вагнер Потпретседател

2000

Како прв понудувач Рехау се претставува на пазарот со церифициран прозорски профил за пасивни куќи.

2004

Поделба во медицинската техника: Основање на RAUMEDIC AG како компанија сестра на REHAU AG+Co

Победник на Interzum Awards 2007: Акустик лајн - систем на ролетни за ормари

2005

Основање на иновативен центар за градба во Ерланген, отварање на центар за обука и иновации во индустријата во Рехау

2006

РЕХАУ ја добива BME наградата за својот иновативен концепт за набавка и ‘’Best Office Award’’ за најдобро биро во Европа

2007

Уметничката куќа на РЕХАТ АРТ се отвара со трајната изложба “ Поглед Франц Гертш’’

2007

Interzum Award 2007 за извонредните производи во одделот мебел.

2008

Светска премиера на ГЕНЕО – целосно фабрички армиран прозорски профил до висоско квалитетен материјал РАУ ФИПРО

РЕЛАЦО - систем за тераси

2009

РЕЛАЦО, систем за тераси на база на Основање на иновативен центар за градба во Ерланген, отварање на центар за обука и иновации во индустријата во Рехау WPC материјал за поврзување РАУ ВУД, РАУТИТАН иновативен систем за инсталации за вода за пиење со полимерни фитинзи.

2011
Награда за квалитет: награда во категоријата индустрија за извонреден процес и квалитет на производот, како и иновативен концепт за обезбедување квалитет на целата компанија; Награда на Баварската државна влада за активна заштита на животната средина и здравјето

2011
ULTRALITEC: нов производствен процес во кој влакната се врзани заедно со термопластиката користејќи специјална технологија за пресирање и полегнување.

2013
Од кантраки до површини за мебел: Со новиот RAUVISIO стакло и сјајни ламинати, РЕХАУ презема одлучувачки чекор кон тоа да биде сеопфатен добавувач во индустријата за мебел.

2014
РЕХАУ произведува иновативна заштита од страничен удар за Cactus Citroën со "Airbump"
РЕХАУ ја добива наградата Германски идеи 2014 за иновативна фабрика за микробиогас
Пуштање во работа на фабриката за ферментација на биогас Рехау / Германија

2015
РЕХАУ презентира иновативен концепт на велосипед кој овозможува индустриско производство на рамки за е-велосипеди во Германија и убедува со индивидуален дизајн, како и интегрирани функции.

2016
РЕХАУ ја претставува визијата за вмрежена и интерактивна полица на иднината со прототип на Smart Shelf.

Печати