Лесни, полесни, ултра-лесни - композитни компоненти од РЕХАУ

Dr. Ahmad Al-Sheyyab

Д-р Ахмад Ал-Шејаб и иднината на лесната конструкција

Се поголемите побарувања за безбедност и удобност, претставуваат значителни предизвици за индустријата. Меѓу другото, тежината на возилата допонително мора да се намалува. Затоа се повеќе се засилува темата за лесна конструкција и со тоа го придвижува мобилниот свет. На копно, на вода и во воздух: насекаде, интелигентните и лесни решенија од РЕХАУ веќе помагаат да се понудат алтернативи на конвенционалните методи за конструкција, кои штедат материјали и ресурси. Ние ја разбираме лесната конструкција како градежна филозофија и како специјалист за полимери, се занимаваме на најразлични начини со ефикасно производство и одржливо користење на вештачки материјали.

Се поголемите побарувања за безбедност и удобност, претставуваат значителни предизвици за индустријата. Меѓу другото, тежината на возилата допонително мора да се намалува. Затоа се повеќе се засилува темата за лесна конструкција и со тоа го придвижува мобилниот свет. На копно, на вода и во воздух: насекаде, интелигентните и лесни решенија од РЕХАУ веќе помагаат да се понудат алтернативи на конвенционалните методи за конструкција, кои штедат материјали и ресурси. Ние ја разбираме лесната конструкција како градежна филозофија и како специјалист за полимери, се занимаваме на најразлични начини со ефикасно производство и одржливо користење на вештачки материјали.

„Колку лесна може да биде иднината?“, Се прашуваме. Д-р Ахмад Ал-Шејаб, вработен во РЕХАУ и раководител на технологијата за композити, се занимава токму со ова важно прашање. Во 2001 година, Јорданецот дојде на Универзитетот во Ерланген за неговата магистерска програма и ги оствари првите контакти со РЕХАУ како дел од неговиот докторат. Од тогаш, 41-годишникот е воден од оваа фасцинантна тема.

Но, дали индустријата за вештачки материјали сама по себе е лесна индустрија? Благодарение на сложената технологија, можно е усогласување на компонентите според товарот и тоа со зближување на различните својства. Предностите на обете компоненти се спојуваат и создаваат нешто ново. Овој повик за иновативни лесни градежни решенија, станува се погласен во многу индустрии - разноврсноста на нашата компанија има голем придонес за ова: „РЕХАУ има многу широк спектар на производи. Голем е потенцијалот, кој овозможува развој во неколку насоки и понуда на лесни решенија за различни индустрии: од воздушната па се до  индустријата за мебел “.

Dr. Ahmad Al-Sheyyab

Заедно со неговиот тим, д-р. Ал-Шејаб, развива технолигии кои можат да ја револуционизираат лесната конструкција на материјали: „Нашата задача во истражувањето и развојот е да ги искористиме постојните синергии. Ние ги поврзуваме специјалистите во индустријата и ја проверуваме релевантноста на секоја нова идеја и можноста за користење на материјалите или процесите за други области. “Сепак, многу од најмодерните случувања сè уште наидуваат на скептицизам на пазарот денес, кој, во некои случаи, се чини дека не е подготвен за тоа.

Лесниот градежен потенцијал од композитни материјали, од друга страна, е значително напред, особено во поглед на енергетската ефикасност. Новоразвиените екстурдирани профили со високи перформанси, овозможуваат да се заменат алуминиумските профили со термопластични материјали и да се воведе континуирано зацврстување со влакна, со помош на посебен процес. На крајот, градежната компонента не само што ги исполнува високите механички барања, туку и импресионира со своите оптимизирани својства на топлинска изолација. РЕХАУ профилот, на пример, ја зголемува енергетската ефикасност на системите за климатизација.

„Како можат да се надградат едноставните работи?“ Тоа е една од мислите дека д-р. Ал Шејајб. Сепак, за експертот за лесна градба е сигурено едно: „Широко е полето за нови композитни пристапи и сигурно има иднина“.

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection