РЕХАУ жали за загубата на основачот на компанијата Хелмут Вагнер

„Непоколеблив визионер и храбар творец“

27.01.2021

РЕХАУ жали за загубата на основачот на компанијата и почесен претседател Хелмут Вагнер. Тој, за жал, почина минатата недела на 95-годишна возраст во Швајцарија, во кругот на неговото семејство. Веста за смртта на популарниот татко основач, кој беше посветен до самиот крај, ги придвижи вработените во РЕХАУ низ целиот свет.

"Сочувство за смртта на нашиот татко доаѓа од многу региони во светот. Ние, како семејство, сме трогнати од ова", вели Јобст Вагнер, претседател на Надзорниот одбор. Тоа покажува колку e  големо наследството што Хелмут Вагнер го остави зад себе „како еден од пионерите на модерната индустрија, како храбар творец и непоколеблив визионер“, вели Вагнер. "Ќе го почестиме споменот на Хелмут Вагнер со одлучно продолжување на неговата импресивна работа. Неговиот претприемачки дух ќе продолжи да нè води во иднина", вели претседателот на Надзорниот одбор.

Хелмут Вагнер го обликуваше светот на пластиката од 1948 година и на тој начин даде важни стимуланси за целата индустрија. Основањето на компанијата во градот Рехау, Горна Франконија, Германија, го означува почетокот на создавање на производи од полимерни материјали, а со тоа и успешната приказна на семејната компанија, која сеуште е силно окарактеризирана од пионерскиот дух на основачот на компанијата.

По пет децении успешен развој на компанијата, Хелмут Вагнер, управувањето со компанијата го предава на неговите синови во 2000 година: Јобст Вагнер станува претседател на Надзорниот одбор, а д-р Веит Вагнер заменик-претседател. Третата генерација исто така е веќе активна во обликувањето на семејниот бизнис. Во 2015 година, градскиот совет на градот Рехау му оддаде посебна почит на основачот на РЕХАУ: Хелмут Вагнер беше назначен за прв почесен граѓанин, од крајот на Втората светска војна.

Денес, РЕХАУ е меѓународна компанија со 20.000 вработени на повеќе од 170 локации ширум светот. „Ова особено го должиме на визијата и храброста на Хелмут Вагнер“, вели Вилијам Кристенсен, извршен директор на групацијата РЕХАУ. „Во длабока жалост и искрена благодарност за достигнувањата на основачот на компанијата, семејството РЕХАУ е особено обединето, во овие денови “, Рече Кристенсен.


Wagner_Helmut - 1077021

Хелмут Вагнер, основач на компанијата РЕХАУ и почесен претседател, почина минатата недела на 95-годишна возраст.


Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection