Топлински изменувач за воздух и геотермална топлина: ЧПП

Уште прашања? Овде ќе ги најдете одговорите во врска со темата за топлински изменувач за воздух и геотермална топлина.

АВАДУКТ Термо

Што е топлински изменувач за воздух и геотермална топлина?

Со топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина, еден дел и целиот воздух што е потребен за работата ја уредот за вентилација се внесува преку една цевка или систем на цевки инсталирани во тлото. Со различните температурни разлики помеѓу температурата на тлото и надворешната температура на воздухот во текот на годината, можно е да се загрее воздухот што се доведува низ цевките во зима или да се олади во лето.

Дали топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина е погоден за луѓе што страдаат за алергии?

Да, АВАДУКТ Термо е погоден и за луѓе што страдаат за алергии. Во овој случај, по грубиот филтер G4 треба да се поврзе фин филтер F6.

Што го карактеризира топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина АВАДУКТ Термо?

Дознајте кои предности ги нуди нашиот топлински изменувач за воздух и геотермална топлина:

 • Антимикробен внатрешен слој
  Уникатното и заштитеното со патент антимикробно поставување на полимер од АВАДУКТ Термо спречува раст на бактериите на внатрешната површина на цевката. Испитувањата од Институтот Fresenius (01/2003, 10/2009 и 04/2012) потврдуваат значително намалување на предоминантните бактерии.
 • Оптимизирана цврста ѕидна цевка од полипропилен
  Полипропиленот има поголема топлинска спроводливост од ПВЦ. Оптимално спроведување на топлината од подот преку цевката во воздухот.
 • Голема надолжна крутост
  Со тоа, безбедна дренажа на кондензатот
 • Отпорност на радон
  Радонот е природен радиоактивен благороден гас што се јавува во карпите и почвите. Тој се шири низ почвата, се раствора во вода и влегува на површината на земјата во атмосферата. Како цевката така и заптивката на заштитната брава се отпорни на радон.

Може ли да се отстрани кондензатот што настанува во системот на цевки?

За да се осигури колку е можно побрзо отстранување на кондензатот, при поставување на цевката за размена на топлина неопходен е континуиран градиент од приближно 2 до 3 % . Кондензатот може да се исцеди преку шахта за собирање на кондензат што се наоѓа надвор од градбата адата или преку одвод на кондензат што е инсталиран во градбата.

Колку чини топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина?

Ние нудиме комплети за семејни куќи. Тие чинат помеѓу 2.700 и 3.775 € без ДДВ. Претходно склопените комплети од РЕХАУ се конципирани на таков начин што тие веќе содржат технички решенија за вшмукување со филтрирање на воздухот, поврзување со градбата, како и празнење на натрупаниот кондензат. Распрашајте се за трошоците за поставување и монтажа кај Вашиот мајстор.

Дали ми е потребна голема градина?

Не, поставувањето кај новоградбата се одвива веќе со школката околу градбата на растојание од 1 m.

Дали топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина претставува систем за вентилација?

Да, така е. Системот за вентилација и топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина се поврзани и, исто така, мора редовно да се одржуваат.

Дали можам јас да го одржувам и чистам топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина?

Да, согласно спецификациите на VDI 6022, мора да се спроведуваат соодветни интервали за чистење и превентивни инспекции (хигиенски контроли). Регулативите што се специфични за земјата може да поставуваат барања што отстапуваат во интервалите на инспекција. Целиот систем треба да се испланира на таков начин што може да се изврши единствено, со регулативите усогласено чистење на топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина.

Дали топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина вреди само во новоградба или и при реновирање?

Во принцип, топлинскиот изменувач за воздух и геотермална топлина може да се примени во двете ситуации. Во новоградба, монтажата може да се комбинира со други производи. Во случај на реновирање на градбата, на пример, треба да се надградат каналите за вентилација.

Кој ќе ми го димензионира изменувачот за воздух и геотермална топлина?

За димензионирање на куќите за едно и повеќе семејства, нудиме комплети од АВАДУКТ Термо. Одредете ја Вашата климатска зона и потребниот проток на волумен на воздухот и упатете се на соодветниот комплет во Вашето барање. За градби кај кои е потребен поголем проток на волумен, контактирајте ги нашите специјализирани советници во канцелариите за продажба.

Може ли да се отстрани кондензатот што настанува во системот на цевки?

За да се осигури колку е можно побрзо отстранување на кондензатот, при поставување на цевката за размена на топлина неопходен е континуиран градиент од приближно 2 до 3 % . Кондензатот може да се исцеди преку шахта за собирање на кондензат што се наоѓа надвор од градбата адата или преку одвод на кондензат што е инсталиран во градбата.

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection