The REHAU Way

75 години вредности, промени и визии

17.01.2024

75-Jahre-REHAU_Signet - 1124195

  • REHAU ја прославува својата 75-годишнина од постоење на компанијата
  • Од семеен бизнис до семејство на компании.
  • Меѓународни инвестиции за одржлив раст


„Engineering progress. Enhancing lives." е слоганот на REHAU. Со своите иновативни производи и системски решенија, компанијата ги подобрува животите на луѓето. REHAU сега ја прославува својата 75-годишнина. Заедно со своите вработени, REHAU гледа назад, но пред сé, групата гледа напред.

Било тоа да е ракетата Ариане за вселенски истражувања, греењето на теренот на Берлинскиот Олимписки стадион или метрото во Каиро: REHAU know-how и техничката експертиза може да се најде во сите нив. Прилагодливоста и јаката основа заснована на вредности, ја претворија семејната компанија во денешното семејство на компании, кои ќе продолжат да инвестираат во одржлив раст. Фокусот е на атрактивните пазари со потенцијал за раст. Да споменеме два примера: компанијата моментално се проширува во Африка, каде што неодамна купи јужноафриканска компанија, и во Мексико: Како понатамошен пресврт во интернационализацијата, REHAU ќе отвори производствен погон за индустријата на мебел во декември со цел да се задоволи зголемената побарувачка на REHAU производи во Северна и Централна Америка. 

DIM00128_02 - 1094418

Основата на успешната приказна на REHAU е поставена од основачот на компанијата Хелмут Вагнер во 1948 година во баварскиот град со исто име, кога во просториите на франконската фабрика за кожа, тој, двајца мажи и една машина почнале да ги заменуваат конвенционалните материјали со полимери, и постојани ги подобрувале. Надградувајќи ги вредностите на довербата, доверливост и иновации, тој создал успешен бизнис. Во 2000 година, неговите синови Јобст Вагнер и д-р Вајт Вагнер го презедоа раководството на компанијата како претседател, односно како потпретседател, и постојано ја развиваа понатаму во насока на денешните подгрупи. Во 2021 година, Јобст Вагнер го предаде претседателството на д-р Вајт Вагнер и премина на функцијата потпретседател. Со Нилс Вагнер како шеф на REHAU New Ventures, третата генерација е претставена како водечка позиција во групата. Во 2021 година, на 95-годишна возраст почина пионерот и визионер Хелмут Вагнер.

Денес, групацијата REHAU е едно меѓународно семејство на претпријатија со 190 локации низ целиот свет, со повеќе од 20.000 вработени, и годишен обрт од повеќе од 4,5 милијарди евра. Со Meraxis, REHAU New Ventures, RAUMEDIC, REHAU Automotive и REHAU Industries, компанијата обединува пет подгрупи под еден покрив. Рецептот за успех е пионерскиот дух, силната основа заснована на вредности и способност за приспособување. Покрај размислувањето надвор од кутијата, ДНК на групата вклучува рамнотежа помеѓу искуството и храброста да се преземат ризици и не помалку значајно, подготвеноста за континуиран понатамошен развој.

Д-р Вајт Вагнер, претседател на групата REHAU, е убеден: "Промената обезбедува плодна основа за нови идеи и иновации, кои нас не прават конкурентни на долгорочен план."

MA-D1034_CL - 1085011

REHAU го екструдираше првиот полимерен прозорски профил уште во 1958 година. Во 1987 година, компанијата ја претстави првата технологија на подвижни навлаки за поврзување на цевки и оттогаш продаде милијарда единици. Денес, секој трет автомобил во Европа содржи компоненти од специјалистот за полимери. 400.000 километри на REHAU микро кабел поврзуваат луѓе низ целиот свет. И со поднесувањето на приближно 100 патенти годишно, REHAU е еден од најдобрите апликанти за патенти во Германија.

Со тоа, компанијата ја оформува иднината колку што е можно поодржливо, бидејќи одржливоста е цврсто закотвена во процесот на стратешкото донесување на одлуки. Уште во 1950-тите, REHAU повторно воведе полимерен отпад во своите производствени процеси. На крајот на 1980-тите, компанијата, исто така, иницираше развој на концепти за oдложување на отпад. Денес, циркуларната економија, перспективниот енергетскиот дотур и промовирањето на различноста се клучни корпоративни теми кои го отвараат патот за уште повеќе одржливост. REHAU има за цел да ја зголеми количината на рециклати во производството на 20% до 2025 година. Повеќе од половина од профилите за прозорци на REHAU веќе содржат до 75 проценти рециклиран гранулат. А до 2035 година, компанијата има за цел да има CO2-неутрално производство низ целиот свет. Ова веќе е спроведено на одредени локации. Така, за следните генерации, REHAU работи со силен компас низ границите на компанијата кон една одржлива и иновативна иднина – во согласност со слоганот " Engineering progress. Enhancing lives"

Славиме 75 години REHAU

Engineering progress

Enhancing lives

Maximum cart size of 3 items has been reached!

Your sample cart items:
Type
Decor
Collection